Het beste kan je voor de bereiding van patat kiezen voor vloeibaar/ plantaardig frituurvet of olie. Dit vet bevat onverzadigde vetten, die passen binnen een gezond voedingspatroon. In veel cafetaria's wordt tegenwoordig in plantaardig vet gefrituurd.

Maar ook de temperatuur is belangrijk. Zorg er altijd voor dat de frituurpan goed heet is. Als je de patat in de frituurpan doet voordat deze goed op temperatuur is, duurt het langer voordat de patat dichtschroeit en gaar is. Doordat het langer duurt voordat de patat dichtschroeien, nemen ze meer vet op. Een goede temperatuur om friet te bakken is 180-190 graden. Het beste is om de patat na het frituren nog even uit te laten lekken in een bak met keukenpapier. De bovenste patat kun je eventueel ook nog even nadeppen met keukenpapier.

Om een bewuste keuze te kunnen maken hebben we hieronder drie verschillende soorten patat in een tabel gezet. Je ziet in één oogopslag hoeveel kcal, vet en verzadigd vet er in een zakje patat zitten!

Soort patat

Kcal per 1 persoons zak (150 gram) 

Totaal vet per 1 persoons zak

Verzadigd vet per 1 persoons zak

Standaard patat

450

21

7

Ovenpatat

430

13

6

Fridéale friet

300

12

1

Wat maakt het eten van een patatje dan zo calorierijk? Het struikelblok is vaak juist wat en hoeveel er naast de frites gegeten wordt! Mayonaise(148 kcal/eetlepel) bevat bijvoorbeeld meer calorien dan fritessaus(93 kcal/eetlepel). En ketchup(15 kcal/eetlepel) weer minder dan fritesaus.

Zie hieronder de vergelijking!!!

 

622 kcal

25 gram vet

8 gram verzadigd vet

 

 

 

 

 

1027 kcal

69 gram vet

17 gram verzadigd vet