Wanneer je goed kauwt wordt er meer speeksel aangemaakt. Speeksel smeert de keel, het breekt zetmeel af maar het bevat ook eiwitten die zijn betrokken bij de bescherming van je tanden, kiezen en zachte weefsels in je mond.

Daarnaast zorgt goed kauwen dat het oppervlakte van het voedsel dat je eet groter wordt, waardoor speeksel en maagsappen gemakkelijk kunnen inwerken. Dit zorgt ervoor dat het voedsel beter verteerd kan worden.

Een andere reden waarom kauwen belangrijk is, heeft te maken met het verzadigingsgevoel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die één minuut kauwden op een plak cake en deze vervolgens uitspuugden 10 procent minder aten bij de lunch, die een half uur later volgde. Mensen die acht minuten kauwden op de plak cake aten 20 procent minder bij de lunch. Hieruit blijkt dat prikkels in de mond een grote invloed hebben op het verzadigingsgevoel.

Ook zorgt goed kauwen dat jij je meer bewust bent van wat je eet en daardoor meer van het eten kunt genieten en je hierdoor sneller een verzadigd gevoel zult krijgen.

Goed kauwen doe je zo:

  • Neem de tijd om te eten.
  • Eet rustig en kauw minstens 20 keer per hap.
  • Neem kleine hapjes, gebruik hiervoor eventueel kleiner bestek.
  • Snijd je eten in kleine stukjes.
  • Eet met aandacht door bewust te proeven wat je eet.

Bronnen:
vmt.nl
kennislink.nl