Het wordt steeds heter

We hebben al een paar flink warme dagen achter de rug en dan is de zomer eigenlijk pas net begonnen... Wie weet wat er ons nog te wachten staat! Met enige regelmaat horen we van mensen dat ze het te warm vinden om te kunnen sporten. Ben jij ook iemand die slecht tegen de hitte kan, dan herken je vast wel het gedrag waar men dan in vervalt: zo min mogelijk willen doen en binnen op de bank stilzitten. Voor een keertje niet zo erg, maar het wordt steeds warmer in Nederland. Wil je voorkomen dat je een hele zomer niks doet, dan kan je aan de slag met de volgende tips.

 

Sport in de vroege ochtend

NOC*NSF heeft als tip om niet te sporten tussen 12-15, op het heetst van de dag. Maar het kan lang daarna nog steeds broeierig aanvoelen. Ons ervaring is dat de vroege ochtend het meest aangenaam is. Dus zet je wekker een half uurtje eerder en gebruik die tijd als beweegmoment. Dat geeft je ook nog eens een goed gevoel voor de rest van de dag! Wil je je nachtrust niet tekort doen? Bouw dan een powernap overdag in.

 

Wen je lichaam aan de warmte

Zit je de hele binnen in de airco? Dan is de klap extra groot als je naar buiten gaat. Pas je beweegschema zo aan dat je éérst rustig begint. Denk aan rustig wandelen. Je kan zelfs je beweegschema zo aanpassen, dat je de eerste dagen je oefeningen minder intensief zijn, zodat je je lichaam de tijd geeft te wennen aan de warmte.

 

Wees flexibel in wat je doet!

Heb je een hardloopschema en zie je het echt niet zitten om te gaan hardlopen? Pas dan tijdelijk je beweegactiviteit aan. Denk aan een loopband in een sportschool met airco, maar ook buiten zwemmen is véél aangenamer. Uiteindelijk is het het belangrijkste dát je in beweging blijft.

 

Zorg voor een goede vochtbalans

Controleer de kleur van je urine om te kijken of je een goede vochtbalans hebt. Te donker betekent dat je te weinig hebt gedronken. Drink meer verspreid over de dag en neem water mee tijdens het sporten. Is je urine heel licht van kleur, drink je heel veel water en eet je er slecht bij? Dan kan je daar naar van worden tijdens het sporten. Zorg in dat geval ervoor dat je wat eet voor het sporten en neem een goede isotone drank mee voor tijdens het sporten.

 

Luister naar je lichaam

Merk je dat je licht in je hoofd wordt, je slapjes voelt, of duizelig bent? Stop dan met sporten en zoek de verkoeling. Zorg wel voor een goede cooling down, anders daalt je bloeddruk ineens te sterk. Kies voor een lauwe douche om zo af te koelen en je (kern)temperatuur wat naar beneden te krijgen. een koude douche is af te raden, omdat je lichaam daarna harder gaat werken om op temperatuur te blijven en je het zo weer heet krijgt.

 

Bron: nocnsf.nl