Wat gebeurt er bij een hartaanval
Bij een hartaanval, ook wel een hartinfarct genoemd, wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten. Dit gebeurt vaak als gevolg van beschadigingen van de wanden van de bloedvaten. Deze kleine wondjes worden dan gedicht met een bloedstolsel, net als een normale wond. Zo’n stolsel kan echter losraken waardoor het in de kransslagader kan blijven steken. Hierdoor krijgt een deel van het hart geen zuurstof meer en trekt daardoor niet meer samen. Dit gedeelte sterft dan geleidelijk af.

Herken de signalen op tijd
Een aantal signalen zullen velen al bekend in de oren klinken:
Een beklemmend of drukkend, pijnlijk gevoel in het midden van de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Ook wanneer men rust neemt. Deze pijn kan samengaan met misselijkheid of braken en zweten.
Daarnaast hebben vrouwen, vaker dan mannen, vaak ook last van een van de volgende klachten: Vermoeidheid, duizeligheid, snelle ademhaling met een onrustig, angstig gevoel. Pijn tussen de schouderbladen, bovenbuik, kaak nek of rug en kortademigheid.
De klachten kunnen soms heel plotseling, maar ook heel geleidelijk opkomen en verschillen per persoon. Dit hangt af van de grootte en de plek van het infarct. Er is ook nog zoiets als een stil infarct, hier merk je niets van. Deze komt het vaakst voor bij vrouwen. Snel handelen is altijd belangrijk, dit beperkt de schade. Vertrouw je het niet? Bel dan 112.

Bronnen:
Hartstichting.nl
Nationaalkompas.nl