In 1821 werd de spruit voor het eerst genoemd in een document. Deze Brussel Sprouts werden geteeld door een boer vlakbij Brussel. Daarna vond het spruitje zijn weg door Europa.

Spruiten groeien aan plant die ongeveer 1 meter hoog kan worden. Zo'n plant bevat ongeveer 80 spruitjes. Het sorteren van de spruitje gebeurt op grootte van de spruit en is verdeelt over vier categorieën, van A t/m D. Hiervan is D de kleinste en wordt voornamelijk in hotels en restaurants gebruikt.

Het geurtje dat vrijkomt tijdens de bereiding bij spruitjes komt door de zwavelhoudende verbindingen die in de spruit zitten. Een geschilde ui in het kookwater zou de geur kunnen verminderen. Laat de spruitjes ook niet te lang koken, een beetje beetgaar zijn ze op zijn lekkerst. Een goede combinatie met spruiten is nootmuskaat. Voordat je de spruiten opdient strooi je dit over de spruiten heen.

De spruit is verder goed te combineren met kabeljauw, kip of gamba's. Er zijn heerlijke recepten, waardoor je het spruitje net weer even anders kan presenteren. Op spruitjes ja natuurlijk vind je verschillende recepten. Onderaan het recept vind je de calorieën die het gerecht bevat. Mocht je nog geen idee hebben wat je vanavond ging eten, dan heb je nu genoeg inspiratie gekregen om aan de slag te gaan met de spruit!