Pak het heft in eigen handen

  • Je emoties mogen er zijn. Probeer emoties die je voelt door tegenslag niet te onderdrukken. Vroeg of laat komen deze emoties weer terug, soms heftiger dan gedacht. Je verwerkt tegenslag beter als je op het moment zelf aandacht geeft aan je emoties.
  • Zie tegenslag ook als leermoment. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, maar in elke tegenslag kan je een les uithalen. Wat zou je bijvoorbeeld de volgende keer anders kunnen doen? Het effect van tegenslag hoef je niet daarmee te bagatelliseren, maar je kan wel je winst eruit halen.
  • Praat erover of vraag hulp. Erover praten kan heerlijk opluchten, maar het kan soms ook meer duidelijkheid scheppen. Je kan er zelf op een ander manier naar gaan kijken of de inzichten van de ander kunnen verhelderend zijn. Ook kan het je het gevoel geven dat je niet de enige bent.
  • Kan je de situatie zelf niet veranderen? Probeer de situatie dan volledig te accepteren zoals het is. Als je het niet kan veranderen, is het zonde van je energie om lang in je negatieve emotie te blijven hangen. Je mag natuurlijk balen, boos of verdrietig zijn, maar probeer er niet te lang mee bezig te zijn. Gebruik je energie in dingen die je wél kan veranderen.
  • Neem tijd voor jezelf en doe dingen waar je blij van wordt. Het zoeken van afleiding en dingen doen waar je blij van wordt helpen je om minder lang in een negatieve emotie te blijven hangen en om nieuwe energie te krijgen. Een goede zelfzorg is de basis om je gelukkiger te kunnen voelen.
  • Creëer een gezonde leefstijl voor jezelf. Een gezond eetpatroon, elke dag een half uurtje buiten bewegen en een goede nachtrust helpen je om je lekkerder in je vel te voelen en makkelijker positief te blijven denken. Dit maakt je weerbaarder om met tegenslag om te gaan.
  • Doe met regelmaat ‘mindful’ activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een dagboek, mediteren of bewust stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit soort activiteiten helpen om positief te denken en vergroten je veerkracht.

 

Tegenslagen bij het behalen van doelen

Soms hebben we voor onszelf een heel mooi plan gemaakt om ons doel te behalen. Op papier was het hét perfecte plan, maar in de praktijk blijkt het toch niet te werken. Vaak is dat het moment dat we ook onze doelen loslaten en de klad erin komt. Trap hier niet in, maar gebruik het als een les! Het gaat niet alleen maar om je einddoel, maar ook de weg ernaar toe. Ga op onderzoek uit naar de aanpak die voor jou wél werkt en je dichter bij je doel brengt. Je mag vallen, maar de kracht zit in hoe vaak je weer opstaat.

 
Bron: www.jongpit.nlwww.tiggelaar.nl