Tip 1: Ga niet meteen voluit van start met sporten. Of je nu gaat (hard)lopen, fietsen of zwemmen zorg dat je de eerste 10 minuten ‘warm' draait. Dat houdt in: op een rustig tempo starten. Zo komt de bloeddoorstroming in de spieren rustig op gang.

Tip 2: Kleding en schoenen zijn belangrijk. Kies voor goede sportschoenen. Het beste kan je ze thuis eerst inlopen voor je er ook echt op gaat sporten en laat je bij de aanschaf goed adviseren. De juistede kleding zorgt ervoor dat het zweet tijdens het sporten niet in de kleding blijft zitten, want doen koel je teveel af.

Tip 3: Luister naar je lichaam. Tijdens het sporten geeft je lichaam vanzelf aan als je teveel van jezelf vergt. Schakel dan terug en probeer de volgende keer of je de grens weer kan verleggen. Zo bouw je op een goede manier aan je conditie. Neem daarvoor de tijd.

Tip 4: Rustig afbouwen. Ben je klaar met sporten, zorg dan voor een relaxte cooldown. Heb je een i-pod? Zet een rustig muziekje op en geef je hartslag de tijd om te zakken naar het normale niveau. Rek rustig de grote spiergroepen, zoals bovenbenen, kuiten, rug en buikspieren.

Op deze manier bouw je aan je conditie en uithoudingsvermogen met een geringe kans om blessures te ontwikkelen.