Waarom 10.000 stappen per dag
De slogan '10.000 stappen' per dag komt uit Japan. Niet zo maar een getal, maar gebaseerd op een onderzoek dat uitgevoerd is door dr. Yoshiro Hatano. In de Japanse samenleving wordt veel waarde gehecht aan wandelen. Er wordt gebruik gemaakt van stappentellers om te meten hoeveel stappen er per dag gezet worden. Dr. Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen, een betere algemene gezondheid hebben. De maat die al een poosje geldt is 10.000 stappen. Dit komt voort uit het feit dat men 200 kcal per dag extra moet verbranden door beweging om een goede bijdrage te leveren aan de gezondheid.

Is 10.000 stappen haalbaar?
Absoluut! Via de alledaagse (bewegings)activiteiten die niet noodzakelijk bestaan uit 'wandelen' (de vaat doen, de kinderen verzorgen, naar het werk gaan, enzovoort), zetten we ongeveer 6000 stappen/dag. Onderzoek van Dr. Hatano toont echter aan dat mensen die buiten de alledaagse activiteiten normaal niets anders van sport of beweging doen, per dag 200 kilocalorieën extra moeten verbruiken voor hun algemene gezondheid. Omgerekend naar stappen zullen zij dus +- 4.000 stappen extra moeten zetten.

10.000 stappen, hoe doe ik dat?
4.000 stappen ongeveer overeenkomt met een half uurtje stevig doorstappen. Dit komt dan opnieuw overeen met de gezondheidsnorm van elke dag minimum 30 minuten bewegen aan een matige intensiteit. Elke stap telt mee!

  • Zet bijvoorbeeld je auto iets verder weg zodat je wat langer moet lopen.
  • Neem (gedeeltelijk) de trap op je werk. Bouw het aantal trappen dat je neemt langzaam op.
  • Loop eens naar een collega toe in plaats van te bellen of te mailen.
  • Ga lekker wandelen tijdens je lunchtijd of na je avondeten, zo kom je gemakkelijk aan die 10.000 stappen per dag!

Tegenwoordig kun je je stappen makkelijk bijhouden met een app op je smartphone, maar ook met verschillende trackers.

Bronnen:
De 10 000 stappen filosofie
Stappenteller doet meer bewegen