Wat is je interne criticus?

Zoals in het boek ‘denk je sterk’ wordt omschreven: “De ‘interne criticus’ is de afkeurende innerlijke stem die je aanvalt en veroordeelt. Iedereen heeft een afkeurende innerlijke stem, maar mensen met een lage zelfwaardering hebben een innerlijke stem die veel scherper en gemener en vooral veel actiever is. Hij geeft constant kritiek op wie je bent en wat je doet.” Dit is de perfecte manier om je zelfbeeld stap voor stap te verslechteren. Maar gelukkig kan je dit aanpakken! Deze criticus is eigenlijk ‘gewoon’ een onderdeel van je denkpatroon en daarmee veranderbaar.

 

Wat zegt jouw interne criticus?

De eerste stap die je kan nemen is in beeld brengen wat je interne criticus eigenlijk zegt. Dit kan je doen met de volgende oefening:

Noteer 1 dag je kritische zelfuitspraken. Hoe meer informatie je erover kunt opschrijven, hoe beter. Ontdek welke veroordelende negatieve gedachten bij jou opkomen. ‘Stommeling…’, ‘Zie je dat het je niet lukt’ of ‘Je bent niet goed genoeg’ zijn voorbeelden van dit soort gedachten.

 

Pak het aan!

De kans is groot dat je verbaasd bent over hoe vaak je een negatieve zelfuitspraak hebt. Onbewust heeft dit een zeer negatief effect op je zelfbeeld. Tijd om het aan te pakken! Dit kan je doen door tegen je negatieve gedachten in te gaan.

Stel voor jezelf een aantal kernzinnen op die je kan inzetten als je een negatieve zelfuitspraak hebt. Bijvoorbeeld: “Stop met deze negatieve uitspraak, dit is slecht voor mijn zelfvertrouwen”, of: “Ik heb mijn best gedaan en dat is goed genoeg. Het hoeft niet perfect en ik doe het goed.” Bedenk welke kernzinnen bij jou passen en zet ze in.

Vind je het lastig om dit te doen? Zet je kernzinnen op een kaartje of in je mobiel. Elke keer als je een negatieve zelfuitspraak hebt, pak je je kernzinnen erbij. De handeling van het pakken van het kaartje of je mobiel is ook al een onderbreking van je negatieve gedachten.

Door de onderbreking van je negatieve gedachten creëer je even stilte. Door de stilte op te vullen met je positieve kernzinnen geef je negatieve gedachten geen ruimte meer.

 

Blijf het oefenen

Het is geen makkelijke opgave om tegen je innerlijke criticus in te gaan. Je hebt tijd nodig om veranderingen op te merken. De interne criticus zal altijd proberen om weer ‘gehoord’ te worden, maar door consequent er tegen in te gaan, zal je zien dat het je veel positiviteit oplevert.

Besef dat je niet de opmerkingen klakkeloos hoeft aan te nemen van je innerlijke criticus.

Je mag trots zijn op wie je bent!

 

Bron: Sterk, F., Swaen, S. (2009). Denk je sterk. (16de ed.). Kosmos Uitgevers.