De Schijf van 3: Actiever, fitter en sterker 

De 3 normen die de Schijf van 3 vormen:

  1. Nederlandse Norm Gezond bewegen : 5 x per week min. 30 minuten per dag recreatief bewegen. Denk hierbij aan fietsen, wandelen, tuinieren, zwaardere huishoudelijke klusjes enzovoort.
  2. Fitnorm: 3 x per week, min. 20 minuten per keer intensief bewegen. Je hartslag gaat omhoog en je raakt misschien wat buiten adem. Denk hierbij aan hardlopen, een lesje zumba volgen, op de crosstrainer, mountainbiken enzovoort.
  3. Spiernorm: 2 x per week, 8-10 spierversterkende oefeningen met 8-12 herhalingen. Denk hierbij aan een circuit training, bootcamp, een les bodypump, of thuis aan de slag. Dit om je spieren sterk te houden voor nu, en later!

Waarom de schijf van 3?
Dat bewegen goed is voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Het verkleint de kans op ziekten, houdt onze weerstand op peil en heeft een positief effect op je gewicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat we wel een bepaalde hoeveelheid beweging nodig hebben voor het gezondheidsbevorderend effect. Dagelijks bewegen is belangrijk, maar je hart en longen sterk houden ook! Dit onderhoud je bijvoorbeeld met de Fitnorm. Daarnaast is de Spiernorm opgesteld omdat onze spieren een belangrijke rol spelen in onder andere onze bloed­suikerhuishouding, een hoger energieverbruik in rust geven, ter voorkoming van osteoporose en blessures en voor een hogere weerstand.

Verdelen over de week
Het is de bedoeling dat je de activiteiten verdeelt over de week en niet alles op één dag doet. Wel is het zo dat elke activiteit van de bovengenoemde normen meetelt in de dagelijkse Beweegnorm van 30 minuten per dag (60 à 90 minuten per dag als je af wilt vallen). Dus wanneer je de 8-10 krachtoefeningen hebt gedaan dan heb je zowel aan de Spiernorm als aan de Beweegnorm voldaan.

Hoe pas ik de spiernorm toe in mijn dagelijkse leven?
De gemakkelijkste manier is om naar de sportschool te gaan of een groepsles te volgen. Hier zijn alle benodigdheden aanwezig en krijg je begeleiding. Houd je niet van de sportschool? Dan kun je ook thuis een aantal spierversterkende oefeningen doen. Wil je meer weerstand, dan kun je dumbells gebruiken, maar ook een fles water is prima te gebruiken.

Bronnen:
bewegenismedicijn.nl
https://schijfvan3.leefstijlclub.nl/