National Geographic ging op zoek naar werelds langstlevende mensen en bestudeerde ze. Wat doen zij anders om zo lang te kunnen blijven leven? Japan, Cuba, Sardinië en Costa Rica hebben een hoge concentratie van deze langlevenden. Wat hebben zij gemeen?

Natuurlijke beweging
Niet urenlang in de sportschool of een marathon. Nee, mensen die lang leven hebben dit gemeen: ze blijven in beweging. Het huis is niet voorzien van allerlei moderne snufjes om het huishouden te verlichten, de afwas wordt gewoon met de hand gedaan en het huis wordt met een stofzuiger gezogen. Ook blijkt deze groep graag in de tuin te werken, allemaal natuurlijke beweging!

Stress te lijf gaan
Ook mensen die lang leven hebben last van stress. En stress kan een impact hebben op onze gezondheid. Het grote verschil is dat deze groep de tijd neemt, routines heeft ontwikkeld, om hier mee om te gaan. Op Sardinië hebben ze een happy hour, in Japan nemen ze de tijd om hun voorouders in acht te nemen. Momenten om van het leven te genieten, er bij stil te staan en even je zorgen te vergeten.

Meer natuurlijke producten eten
Deze lange levers eten veel meer plantaardige producten zoals groente, fruit en peulvruchten. Ook nemen zij kleinere hoeveelheden vlees, kiezen voor minder zout eten en gaan niet overboord met de alcohol.

Hou de mensen van wie je houdt dichtbij
Een goed sociaal netwerk is bevorderlijk voor je gezondheid. Een netwerk dat je ondersteunt en waarbij je omringt wordt door mensen die je lief hebben. Ook kan dit netwerk je eigen gezondheid beïnvloeden door de eigen gewoontes. Roken en overgewicht kunnen ‘besmettelijk’ zijn. Net als geluk en gezondheid. De mensen om je heen beïnvloeden namelijk de keuzes die je zelf maakt.

Bronnen:
Bluezones.com
bbc.co.uk
Cbs.nl