Slaaptekort

Volgens het CBS heeft 1 op de 5 Nederlanders last van slaapproblemen. Onder slaapproblemen wordt bijvoorbeeld verstaan: moeite met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. De kans dat je door slaapproblemen minder dan de geadviseerde 7 uur slaapt is heel groot. Een slaaptekort heeft op verschillende negatieve effecten op je gezondheid. Eén van deze effecten is dat je het risico op overgewicht vergroot.

 

Meer trek door minder slaap

Als je minder dan 6 a 7 uur per nacht slaap kan dit een verstoring geven in je hormonen. En ja, dit geldt ook voor mannen! De verstoring heeft onder andere invloed op de regulering van je honger- en verzadigingshormonen: het gehalte aan ghreline – het hongeropwekkende hormoon - neemt toe terwijl het gehalte aan het verzadigingshormoon leptine afneemt. Met andere woorden je voelt je minder snel verzadigd en je hebt meer honger, vooral in hoog calorisch voedsel.

Het is dus niet dat je energieverbruik wordt beïnvloed, maar wel je gevoel van trek. Doordat veel mensen hier aan toegeven is de kans om aan te komen groot.

Als je merkt dat je snel trek heb en minder snel een gevoel van verzadiging ervaart, kies dan voor voeding wat helpt om je sneller verzadigd te voelen. Zowel eiwitrijke producten zoals zuivel, mager vlees, gevogelte, ei of peulvruchten en vezelrijke producten zoals volkorenbrood, volkorencrackers, zilvervliesrijst, volkorenpasta, groente en fruit geven je langdurige een verzadigd gevoel.

 

Afvallen en weinig slaap

Uit een gewichtsverlies programma bleek dat je zowel met als zonder voldoende slaap gewicht kan verliezen. Opvallend was wel dat je met een slaaptekort (minder dan 5,5 uur per nacht) meer spiermassa verliest en minder vetmassa dan wanneer je 8,5 uur per nacht slaapt. Let daarom ook op of je voldoende slaapt als je op een gezonde manier wilt afvallen.

 

Bron: www.cbs.nlwww.thelancet.comdx.doi.org