Een derde van de kankergevallen kan worden voorkomen als we anders gaan eten. Dat is de conclusie van een rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds waarin 7000 onderzoeken van over de hele wereld zijn verwerkt. De studie naar de rol van voedsel, overgewicht en beweging wijst uit dat een verandering in leefstijl bijna net zo'n grote rol kan spelen bij het voorkomen van kanker als stoppen met roken. Het rapport raadt mensen aan slank te blijven, fastfood, alcohol en rood vlees te vermijden en af te zien van vleeswaren.

De belangrijkste aanbeveling is wel het gewicht laag te houden.

Overtollig vet is volgens het rapport aanleiding voor een heleboel soorten kanker. Een andere aanbeveling is beweging, een half uur stevig bewegen of een uur matige inspanning per dag is het minimum.

Volgens het rapport vormen de vetten en de suikers in fastfood een risico, en ook suikerhoudende dranken, zelfs vruchtensappen omdat die ook veel suikers bevatten. Van alcohol wordt mannen aangeraden niet meer dan twee glazen per dag te drinken, vrouwen zelfs maar één. Het rapport beveelt aan het gebruik van zout te beperken: niet meer dan 6 gram per dag. Nu eet de Nederlander gemiddeld 10 tot 12 gram zout, vooral doordat in kant-en klaarproducten (te) veel zout zit. Van rood vlees moet men niet meer dan 5 ons per week eten en bewerkt vlees, zoals vleeswaren, helemaal niet. Volgens het rapport verhogen vleeswaren het risico op kanker met 10 procent. Inmiddels hebben onderzoekers van TNO daaraan toegevoegd dat die risicoschatting deels is gebaseerd op oudere gegevens, uit de tijd dat vleeswaren nog grote hoeveelheden schadelijke nitrosamines bevatten. Die hoeveelheid is gedaald, waardoor de vleeswaren van nu 'schoner' zijn.

Voornamelijk plantaardig voedsel, groenten en fruit, verkleint het risico op bepaalde soorten kanker. Bovendien ontwikkelt wie veel groenten en fruit eet, minder snel overgewicht, dat zelf weer een risicofactor is voor kanker. Wie voldoende afwisselend eet, heeft volgens het rapport geen extra vitamines en mineralen nodig.