Nitraat, waar zit dat in?
Nitraat is een stikstofverbinding wat zit in (kunst)mest, groenten en in mindere mate in drinkwater. Planten hebben nitraat nodig om te groeien. Groenten met een hoog nitraatgehalte zijn met name bladgroenten als spinazie, sla, andijvie, bietjes en bleekselderij. Een hoog nitraatgehalte in groente kan mede ontstaan door het gebruik van veel kunstmest en weinig zonlicht, daarom bevatten vooral wintergroenten meer nitraat dan zomergroenten.

Kankerverwekkend?
In het lichaam kan nitraat in combinatie met eiwitten uit voeding worden omgezet in een ‘mogelijk’ kankerverwekkende stof. Dit was genoeg reden om het zekere voor het onzekere te nemen en te adviseren om niet meer dan 2x per week nitraatrijke groente te eten. Echter blijkt nu dat de vorming van deze kankerverwekkende stof zo klein is dat het geen gezondheidsrisico’s vormt, nitraatrijke groente kan dus elke dag. Ook de combinatie van vis en nitraatrijke groenten vormt geen risico.

Elke dag ‘sla’ mag, maar blijf variëren
Fijn, de combinatie van een lekker stukje zalm en spinazie kan dus gewoon. En elke dag sla mag dus ook! Maar varieer wel tussen de verschillende groentesoorten, want de samenstelling van voedingsstoffen verschilt per groente. Door te variëren krijgt het lichaam genoeg voedingsstoffen binnen. Groot voordeel dus van het herziene advies: volop kunnen variëren zonder rekening te hoeven houden met nitraatrijke groenten!

Bron:
Voedingcentrum.nl
Nu.nl