Plantaardige voeding bevat lekker veel vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken. We mogen dus best wel eens wat vaker een stukje vlees of rijst vervangen door peulvruchten.

Wat is nou een peulvrucht?
De groep peulvruchten is behoorlijk groot; zo vallen niet alleen (gedroogde) bonen, maar ook sperziebonen, kiemgroente en sojaproducten onder de groep peulvruchten. Officieel horen pinda’s ook bij de groep peulvruchten, maar omdat hun samenstelling zo op die van noten lijkt, worden ze daarom bij de noten groep ingedeeld.

Advies: eet wekelijks peulvruchten
De gezondheidsraad heeft het advies gebaseerd op de groep (soja-)bonen, linzen, kikkererwten en spliterwten. Verse peulvruchten zoals snijbonen, tuinbonen, sperziebonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes worden als groente gezien omdat zij vitamine C bevatten en de andere peulvruchten niet.
Het vaker eten van peulvruchten heeft een positieve invloed op het LDL-cholesterol. Peulvruchten verlagen namelijk het LDL-cholesterol wat de kans op hart- en vaatziekten weer verkleint!
Tips om vaker te eten: Linzen met zalm is een klassieke combinatie, maar je kunt van peulvruchten ook een lekkere Indiase curry maken (met linzen of kikkererwten), een goed vullende soep, maar ook vele Mexicaanse gerechten maken gebruik van peulvruchten zoals taco’s of wraps (lekker met kidney- of zwarte bonen). Kies ook eens voor hummus als brood beleg (gemaakt van kikkererwten) of voeg kikkererwten, zwarte bonen of linzen toe aan je salade.  

Bron:
www.gezondheidsraad.nl
Voedingscentrum.nl