Wat zijn de gezondheidseffecten van probiotica?

Producten met probiotica kunnen een positief effect hebben op het volgende:

  • Immuunsysteem -> Verbeteren van de weerstand.
  • Darmfunctie -> Betere darmwerking (verbetert de stoelgang)

Bacteriën in probiotica

Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. Veel van deze bacteriën hebben moeilijke namen. De meeste bacteriën zijn zogenaamde lactobacillen of bifidobacteriën.

De bekendste van al deze soorten zijn waarschijnlijk de Lactobacillus casei Shirota, die in Yakult voorkomt en Lactobacillus rhamnosus Goldin en Gorbach (LGG), die voorkomt in de producten van Vifit.

Er zijn vele andere bacteriën die (misschien) in producten kunnen worden gestopt, maar die zijn nog niet goed genoeg onderzocht.

De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën kunnen zich ten koste van andere bacteriën ontwikkelen, door die andere bacteriën ontstaan dus de melkzuurbacteriën. Dit proces vind ook plaats bij de fermentatie die toegepast wordt bij het bereiden van yoghurt, zuurkool, kaas en dergelijke. Deze producten bevatten dus ook melkzuurbacteriën. Mogelijk vindt een dergelijk proces ook plaats in de darmen, waardoor positieve effecten op de gezondheid zouden kunnen ontstaan.

Noodzakelijk hiervoor is dat de melkzuurbacteriën de passage door de maag overleven. Melkzuurbacteriën in traditioneel gefermenteerde producten kunnen dit niet, andere soorten zoals Lactobacillus caseï wel.

Welk product werkt echt?


Probiotica zitten niet per se in een drankje. Er zijn ook capsules, tabletten en poeders op de markt met probiotica, dus als u liever geen zuiveldranken drinkt zijn er genoeg alternatieven.

Door alle aandacht voor probiotica zijn er ook veel producten op de markt gekomen die meeliften op de hype. De Consumentenbond heeft enkele jaren geleden producten onderzocht die claimden dat ze 'gezonde bacteriën' bevatten. Toen bleek dat er veel verkeerde of fantasienamen werden gebruikt. 'Actieve bifidus' is bijvoorbeeld zo'n kreet die volgens onderzoekers nergens op slaat. Soms bevatten de producten geen levende bacteriën of totaal geen bacteriën.

Bij een goede probiotica staat er duidelijk op het etiket welke bacteriestam er is gebruikt, of ze levend zijn en welk effect deze bacteriën zouden hebben. Waar je op kunt letten bij het kopen van een probiotica is of er een stamnummer van de bacterie wordt genoemd en of er een informatielijn wordt genoemd. Wanneer een producent een uitspraak doet over de gezondheidseffecten van het product, dan moet dat wetenschappelijk bewezen zijn. (www.voedingscentrum.nl)

De volgende bacteriestammen zijn ondertussen goed onderzocht en hebben hun veiligheid en effectiviteit inmiddels bewezen:

  • Yakult -> verbetert de weerstand, helpt bij darmklachten
  • Vifit -> verbetert de weerstand
  • Danone Activia -> verbetert de stoelgang
  • Actimel -> verbetert de weerstand

Uit onderzoek is aangetoond dat L. Casei Shirota (de bacterie uit Yakult) de activiteit van bepaalde cellen die bij kunnen dragen tot een betere bescherming tegen ziekteverwekkers verhoogd. Met andere woorden, Yakult heeft een positief effect op de weerstand. En er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect en de werking van Actimel. 30 wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het dagelijks drinken van een flesje Actimel de weerstand helpt te verhogen. Ook de producten van Vifit en Danone Activia zijn en worden goed onderzocht. Andere producten helpen misschien ook, maar moeten nog beter onderzocht worden.

Nut voor gezonde mensen?

Een goede darmwerking of weerstand zit niet persé in een flesje. Voor een blijvend goede werking van de darmen is een gevarieerde voeding met voldoende voedingsvezel genoeg. Probiotica zijn dan niet nodig. Heeft u darmklachten? Kijk dan eerst of u wel voldoende groente, fruit en volkorenproducten eet en of u voldoende drinkt en beweegt. Maar zelfs als u dat allemaal doet, kunt u darmfunctie weleens uit balans raken.

Niet alleen u leefstijl, maar ook ouder worden, u omgeving, medicijnen of stress kunnen van invloed zijn en daar kunt u niet altijd iets aan doen. Misschien heeft u geen klachten, maar is u darmwerking toch verstoord. Een probiotica kan dan ook bij gezonde mensen positieve effecten hebben.

Of u het nu wel of niet gaat gebruiken wanneer u gewoon gezond bent, die keuze is aan u! Als u het wel wil gaan gebruiken of al gebruikt adviseren wij u om goed op de veiligheid en claims te letten van de producten. Zoals wij hierboven al verteld hebben zijn er producten bij die de gezondheids claims niet goed kunnen onderbouwen. Als u meer over de producten wilt weten er is veel informatie te vinden op de internetsite's van de verschillende probiotica.

www.yakult.nl

www.vifit.nl

www.activia.nl

www.verstandvanweerstand.nl