Roken beïnvloedt je stofwisseling en de eetlust
De (schadelijke) stoffen in tabak verhogen je stofwisseling en verminderen ook je eetlust. Daarnaast wordt je reuk en smaak aangetast door het roken en ruik en proef je minder. Wanneer je stopt met roken normaliseert je stofwisseling weer, krijg je je normale eetlust terug en smaakt en ruikt je eten ook weer beter. Dit, samen met snoepen om de vervelende gevoelens van het stoppen met roken tegen te gaan, zorgt er bij veel mensen voor dat ze na het stoppen met roken aankomen. Het is daarom niet raar als je tijdens het stoppen een paar kilo aankomt, maar je kunt je gewicht prima in de hand houden met onderstaande tips!

Tips om op gewicht te blijven
Je kunt je gewicht in de hand houden door er voor te zorgen dat je niet te veel energie binnenkrijgt, en ook voldoende energie verbrandt.

  • Ga meer bewegen. Door meer te bewegen verbrand je extra calorieën. Dit kan door vaker op de fiets te stappen, een lunchwandeling te maken, een langere wandeling met de hond te maken, ook in het weekend en op vrije dagen er op uit te gaan en de trap te nemen in plaats van de lift. Ga je ook nog sporten dan verbrand je alleen maar meer calorieën en geeft dit, naast het stoppen met roken, nog meer gezondheidsvoordelen!
  • Beperk je energie-inname: Richt je vooral op de basisvoeding; neem vooral brood, groente, fruit, zuivel, aardappels, pasta en rijst. Laat energierijke dranken staan.
  • Zin om te snoepen? Neem een kauwgommetje! Dit geeft meteen ook meer afleiding.
  • Koffie wordt vaak geassocieerd met roken. Heb jij dit ook, dan is het misschien een goed idee om tijdens het stoppen minder koffie te drinken en alternatieven te zoeken. Drink vaker thee (start de dag met een bak thee als je voorheen altijd koffie met een sigaret nam), water, zuivel of (light) frisdrank of sap.
  • Houd iets om handen. Vaak krijg je tijdens de stopperiode een onrustig gevoel omdat je gewend was iets met je handen te doen. Zoek een alternatief zoals een stressbal om je handen bezig te houden.
  • Bedenk je ook de behoefte om te roken op komt zetten maar ook weer weg gaat. Doorsta het gevoel of zoek afleiding door iets te gaan doen. Je zult merken dat als je je focus ergens anders op richt het gevoel vanzelf weer afneemt.

Bron:
Nice-info.be