Slaapschuld inhalen

Je hebt gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per etmaal nodig. Het lijkt een goed plan om op vrije dagen je verloren slaap in te halen, maar helaas werkt dat niet zo. Je hersenen kunnen niet herstellen van verloren slaap. Daarnaast zorgt uitslapen ervoor dat je de avond na het uitslapen minder slaapdruk hebt opgebouwd en je niet moe genoeg bent om op tijd in slaap te vallen. Als je de volgende dag weer op tijd eruit moet voor je werk, heb je daardoor wéér een korte nacht gehad. Probeer daarom het liefst om een vast ritme aan te houden, inclusief op je vrije dagen.

Als je onregelmatige werktijden hebt klinkt dit onmogelijk, maar ook binnen je onregelmatigheid kun je een regelmaat vinden en probeer dan ook op je vrije dagen zo snel mogelijk weer in je biologische dag- en nachtritme te komen.

 

Powernap

Uitslapen heeft dus geen zin om je slaapschuld in te halen. Wat kan je dan wel doen? Een korte powernap op de dag na een korte slaap! Een powernap van maximaal 20 minuten zorgt ervoor dat je energie krijgt en dat je vermoeidheid afneemt. Het is een tijdelijke opkikker en zorgt ervoor dat je op korte termijn je noodzakelijke concentratie even vergroot. Het voordeel van een powernap is dat het geen invloed heeft op je slaapdruk. Je slaapdruk bouw je op naarmate je wakker bent. Aan het einde van de dag is je slaapdruk hoog en val je makkelijker in slaap. Als je in de middag een dutje van bijvoorbeeld 1,5 uur doet, dan bouw je wel je slaapdruk af en is het lastig om in de avond weer op tijd te gaan slapen.

 

Kwaliteit boven kwantiteit

Soms kom je er niet onderuit en haal je de 7 tot 9 uur slaap niet. Dit komt vaker voor als je bijvoorbeeld onregelmatige werktijden hebt. Het belangrijkste is dan om te letten op je slaapkwaliteit in plaats van de kwantiteit. Je hebt er meer aan om 6 uur een goede nachtrust te hebben waarbij je ook dieper slaapt, dan dat je 8 uur lang heel licht slaapt. Een slaapmutsje voor het slapengaan zorgt er wellicht voor dat je sneller in slaap valt, maar je slaapkwaliteit en herstel neemt juist af! Liever een iets kortere en goede slaap, dan een langere en lichte slaap!