Ontspanningstechniek uit het leger voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is van groot belang. Het ondersteunt je lichamelijke en mentale gezondheid, verbetert je fysieke prestaties en zorgt ervoor dat je meer controle hebt op je stemmingen. Maar een goede nachtrust is, vooral in stresssituaties, niet vanzelfsprekend. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen zijn voor veel mensen de uitkomst. Is dit voor jou te zweverig? Bedenk dan dat zelfs het leger deze methode inzet om hun slaap te verbeteren!

 

De kracht van ademhalen

Je lichaam bestuurt zelfstandig de meeste lichaamsprocessen aan. Alleen je ademhaling kan je ook zelf aansturen. Hierdoor krijg je indirect ook controle op bijvoorbeeld de snelheid van je hartslag of je bloeddruk.

 

Inademen:

Inademen geeft energie! Misschien herken je wel dat je net voordat je iets spannends gaat doen eerst even een aantal keer diep inademt en kort en kracht uitademt. Je hart gaat sneller kloppen en je bent klaar om actie te ondernemen.

 

Uitademen:

Uitademen zorgt juist voor rust. Je hart klopt minder snel tijdens het uitademen en kalmeert je lichaam en geest.

 

Deze rust heeft je lichaam nodig om in slaap te kunnen vallen. Als je lichaam zelfstandig niet in de rustmodus komt, kan je door je ademhaling toch invloed uitoefenen op je lichaam en rust creëren.

 

Dé oefening

Het is een ontspanningsoefening uit het leger, die door onder andere psychologen wordt aangeraden:

  • Ga rechtop zitten of liggen.
  • Adem 4 tellen in via je neus. Let erop dat de lucht goed diep je buik in gaat, je buik zet dus uit.
  • Houd je adem 4 tellen vast.
  • Adem 6 tellen uit via je mond.
  • Houd 2 tellen pauze.
  • Herhaal dit ongeveer 5 minuten lang.

 

Varieer zelf met deze oefening. Zo kun je alles in 4 of zelfs 8 tellen doen, of in plaats van je adem vast te houden meteen uitademen. Het gaat erom dat je hetzelfde ritme blijft aanhouden tijdens de hele oefening. Let er wel op dat je uitademing niet korter is dan je inademing. Je wilt juist rust creëren en niet je lichaam klaar maken voor actie.


Bron: www.psychologiemagazine.nl