Meer stress door sport in de avond

Beweging wordt vaak ingezet om na een drukke werkdag even te ontladen en je hoofd leeg te maken. Vooral als je een baan hebt waarbij je veel zit kan het even lekker zijn om los te gaan in de avond. Maar juist deze combinatie levert je stress op!

Het is bekend dat het hormoon cortisol wordt aangemaakt tijdens een stressvolle situatie. Maar de productie van cortisol wordt ook gestimuleerd door intensieve cardio- en krachttraining. Je lichaam bouwt door de dag heen al stress op en krijgt nog even een flinke boost na. Vaak is je nachtrust ook niet voldoende om je stressniveau voldoende naar beneden te brengen. Stap voor stap verhoog je het cortisolniveau in je lichaam.

Gelukkig kan je je cortisolniveau door de dag heen verlagen door dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan traplopen, opstaan van je stoel, koffie halen of koken. Door de gehele dag kleine momenten van beweging in te plannen, pak je meteen die kleine stijging van cortisol aan. Als je al veel stress hebt ervaren op een dag, doe dan in de avond geen intensieve work-out, maar ga buiten lekker een rondje wandelen of fietsen.

 

Een avond work-out tegen diabetes type 2

Je denkt nu misschien dat je dus beter niet in de avond kan sporten, maar dat is niet waar. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen die in de avond bewegen, in tegenstelling tot mensen die overdag bewegen, gemiddeld de laagste insulineresistentie hebben. Sporten in de avond zorgde voor gemiddeld 25% lagere insulineresistentie en sporten in de middag voor 18% lagere insulineresistentie.

Insulineresistentie betekent dat de cellen in je lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Insuline heb je nodig om de suikers uit je bloed te halen. Als je cellen minder gevoelig worden voor de insuline wordt je bloedsuikergehalte te hoog. Hierdoor vergroot de kans op diabetes type 2, ofwel suikerziekte.

 

Twijfel je nu over het moment wanneer jij moet sporten? Je kan er voor kiezen om overdag hoog intensief te sporten en in de avond matig (intensief) te bewegen. En onthoud dat sport en beweging, wanneer op de dag dan ook, altijd beter is dan helemaal niets doen!

 

Bron:
drchatterjee.com, Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Endocrine Responses to Resistance Exercise. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.
www.nieuwsvoordietisten.nl