Neem voor een goede stamppot 200-250 gram aardappelen per persoon en 200 gram groenten. Voor een smeuïge stamppot kun je gebruik maken van het kookvocht van de groente of van een beetje bouillon. In plaats van een klont boter kun je beter een eetlepel vloeibare margarine nemen.

Onlosmakelijk bij de stamppot is de rookworst. Naast de gewone rookworst , 100 gram/320 kcal, heb je ook een magere variant. Deze magere rookworst bevat nog steeds veel kilocalorieën, nl. per 100 gram 240 kcal. Een rundergehaktbal bevat 227 kcal. Het gevaar met de rookworst is dat je snel een stukje extra neemt. Je hebt nu ook een verpakking waarin 2 kleine rookworsten zitten die 100 gram per stuk zijn! Een stukje kip is ook lekker bij de stamppot en scheelt aanzienlijk in de calorieën, kip bevat per portie 158 kcal.

Jus kun je maken uit een pakje waarbij je weinig boter nodig hebt. Of je neemt de jus waar je het vlees in hebt gebakken en verdunt dit met water of bouillon.

Wil je jouw stamppot net even anders maken? Denk eens aan een teentje knoflook, scheutje ketjap, een ui, stukje rode paprika of gember. Eet smakelijk!