Aan margarine en halvarine wordt ook steeds vaker omega 3 toegevoegd. Dit staat dan aangegeven op de verpakking. Omega 3-vetzuren zijn de goede vetzuren, de onverzadigde. In het bloed hebben ze een gunstige invloed op het cholesterol. Bij de eskimo's, die veel vette vis eten, blijkt dat ze een hoog gehalte aan HDL in het bloed hebben. HDL is het ‘goede' cholesterol. LDL is de slechte variant en kan blijven kleven aan de wand van de bloedvaten. Dit noemen we in de volksmond het dichtslibben van de bloedvaten oftewel de kans op een hart- of herseninfarct is verhoogd.

Eet je liever geen vis, dan kan je ook visoliecapsules nemen. De wetenschappers zijn er alleen nog niet over uit of alleen de omega 3 van gunstige invloed of dat er meerdere stoffen in vis zitten die een gunstige invloed hebben op hart- en vaten.

Heb je al zin gekregen in een visje? Het Nederlands Visbureau heeft een nieuwe site met goede informatie en lekkere recepten. Bij de meeste gerechten staan de kcal vermeld en zie je een mooie foto van het gerecht. En je kan je aanmelden, zodat je wekelijks een visrecept in je mailbox krijgt!