De een heeft er totaal geen last van, de ander voelt zich de dagen erna doodop. De wisseling van wintertijd naar zomertijd kan veel teweeg brengen. Met name een verstoring van de slaap is het meest voorkomende probleem. Hoe dit precies werkt en hoe je het makkelijkst door de wisseling heen komt lees je hier.

 

Verschuiving van je biologische klok

In ons hoofd zit een gebied dat we de ‘biologische klok’ noemen; dit is een groep cellen die een ritme van ongeveer 24 uur aanhouden en dit doorseinen aan de rest van je lichaam. Deze klok bepaalt allerlei processen in je lichaam. Een van de processen is de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine. In de avond (als het donker is) start de aanmaak van melatonine en in de ochtend (bij blootstelling aan licht) eindig de aanmaak. Dit loopt in een vast ritme, maar je kan het wel bijstellen door middel van licht. Dit is niet alleen daglicht, maar ook blauw licht van apparaten zoals smartphones, TL lampen of LED lampen.

Op het moment dat de klok wordt verschoven naar de zomertijd, verandert de fysieke klok, maar niet je biologische klok. Onder andere je slaappatroon (en melatonine aanmaak) komt ineens niet meer overeen met de fysieke tijd. Het kost meestal een paar dagen om ook je biologische klok weer ‘op tijd te laten lopen’. Na een aantal dagen is je biologische klok gewend dat het in de ochtend wat later licht word en in de avond langer licht is. Je verschuift het moment van melatonine aanmaak en het einde van de melatonine productie.

Vooral ochtendmensen hebben last van de wisseling. Doordat het langer licht is komen ze moeilijker in slaap, maar worden ze wel vroeg ‘gewekt’ door hun biologische klok. Het aantal uur slaap in de nacht neemt af. Gelukkig kan je je biologische klok ook voor de wisseling al ‘op tijd zetten’ en je voorbereiden.

 

Een goede voorbereiding

  • Ga 6 tot 4 dagen voor de tijdswisseling steeds 10-15 minuten eerder naar bed. Ben je gewend om rond 22.00 uur te gaan slapen? Ga de woensdag ervoor om 21:45 uur, donderdag om 21:30 uur enzovoort naar bed. Probeer 1,5 uur voor het slapen gaan je niet meer bloot te stellen aan daglicht of fel licht van apparaten of lampen.
  • Stel jezelf bij het wakker worden meteen bloot aan fel licht of daglicht. Je lichaam denk dat het nog een uur vroeger is dan de wekker aangeeft en voelt zich nog moe door de melatonine. Licht is het signaal aan je lichaam om wakker te worden.

Deze tip geldt niet alleen voor jou als volwassene, maar helpt ook bij kinderen om makkelijker de zomertijd in te gaan!

 

Bron: rivm.com