Kampioen vooruitschuiven

Je huis eens goed uitmesten, starten bij de sportschool of vegetarisch eten…. Heb jij ook van die kleine voornemens in je hoofd zitten, maar komt het er nooit van? Er lijkt altijd wel een goede reden te zijn om er niet mee te beginnen. Het is te warm om je huis op te ruimen, zonde van het geld om een abonnement af te sluiten als je in je vakantie toch niet kan gaan… en vegetarisch eten met al die barbecues waar je voor uitgenodigd wordt? Súper onpraktisch! Maar hoe zorg je ervoor dat je er nu wél mee begint, voordat je weer in de dagelijkse sleur vervalt en je het wéér voor je uitschuift?

 

Vermijd het ‘als.. dan’ denken

Wij zijn er goed in om enorme randvoorwaarden op te stellen voordat we voor ons gevoel met iets kunnen beginnen, bijvoorbeeld: “Als ik een abonnement bij de sportschool heb, dan kan ik pas écht gaan sporten!” of: “Als ik een weekend zónder afspraken heb, dán kan ik mijn huis in een keer grondig schoonmaken.” Het gevaar in de ‘als… dan’ gedachte is dat je elke keer weer een nieuwe randvoorwaarde opstelt, waardoor het gewoon simpelweg helemaal niet gebeurt. De eerste stap is dus dat je je bewust wordt van deze gedachte! De volgende stap is dat je nadenkt wat je dán wel kan doen, zonder dat die randvoorwaarden je in de weg zitten. Nog geen sportabonnement? Wacht dan niet met sporten, maar begin nu alvast met extra fietsen en wandelen. Waarom in een keer je huis grondig uitmesten, als je het ook kamer voor kamer kan doen. Of nog beter: kast voor kast? En in plaats van geen vlees meer eten, begin je met minder vlees eten. Zo hoef je geen barbecue af te zeggen.

 

Houd het klein en concreet

Maak je voornemen dus zo klein mogelijk. De kans is dan groot dat je er nú meteen mee begint. Hoe kleiner je het maakt, hoe meer je het ook concreet kan maken. ‘Meer sporten’ wordt dan ineens ‘elke doordeweekse avond een blokje om’, of ‘geen vlees’ wordt ‘vegavrijdag’.

En vanuit dat kleine begin, kan je het steeds een klein stapje uitbreiden, tot je uiteindelijk op een dag verbaast bij jezelf denkt: “Verhip, ik voer mijn voornemen nu écht goed uit!”