Wat zijn jouw risico situaties?
Om te voorkomen dat oude gewoontes er weer insluipen is het belangrijk dat je jouw risico situaties herkent. Wat zijn voor jou moeilijke situaties om mee om te gaan? Zijn het de avonden, het weekend, feestjes, verjaardagen, uit eten gaan, vermoeidheid of misschien drukke momenten? Hoe ging jij hier voor de vakantie mee om en hoe kun jij je voorbereiden op zo’n risico situatie?

Wat is jouw risico voedsel?
Bijna iedereen heeft wel bepaald eten of drinken die moeilijk te weerstaan is en waar we vaak meer van nemen dan we eigenlijk gepland hadden. Vlees, koekjes, bier, chips, wijn, pizza en snoepjes zijn vaak risico voedsel; lekker eten en drinken waar je moeilijk nee tegen kunt zeggen. Vaak zijn we in de vakantie wat losser met het vermijden of minder nemen van ons risicovoedsel. Het kan daarom moeilijk zijn om dit na de vakantie weer te minderen, dan kan het helpen om dit eten of drinken een tijd te mijden om overeten te voorkomen. Later kun je dit dan weer in je nieuwe leefstijl opnemen.

Signaalpersoon
Een signaalpersoon is iemand uit jouw directe omgeving die op de hoogte is van jouw nieuwe leefstijl en weet van je voornemens. Deze persoon kan je steunen als het even wat minder gaat en je helpen in het op tijd herkennen van de signalen. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn, je partner, een sportmaatje maar ook een collega die net als jij gezonder is gaan leven.

Signalen van een terugval herkennen
Het is belangrijk om de signalen te leren herkennen die er op wijzen dat oude gewoontes er weer insluipen. De aller belangrijkste is natuurlijk gewichtstoename. Misschien zit je kleding weer wat strakker of merk je dat je taille vorige maand toch echt kleiner was. Schep je bijvoorbeeld tijdens de maaltijd net weer iets meer op? Of neem je door de weeks weer een wijntje of een biertje met wat lekkers terwijl je dat voorheen alleen in het weekend deed? Is het moeilijk om van de snoeppot af te blijven? Blijf je daarom op vaste momenten wegen en meet eens per maand je taille. Heb je je doelgewicht bereikt? Stel een maximum vast voor wat je aan mag komen (schommelen) voor je ingrijpt.