Verleidingen zijn overal
Kassa’s in supermarkten, drogisterijen, tankstations en zelfs bouwmarkten zijn vaak omringd met ongezonde snacks. Het effect wordt nog eens versterkt door kassamedewerkers die je attenderen op acties als ‘2 candybars voor de prijs van 1’.  Volgens onderzoek maken mensen zo’n 200 voedselkeuzes per dag. Deze keuzes worden lang niet allemaal bewust genomen, dit zou teveel tijd en energie kosten. Een omgeving waarin mensen voedsel zien en ruiken verleidt al snel tot het nemen van (ongezonde) snacks. Af en toe een chocoladereep weerstaan lukt prima, maar bij constante blootstelling aan lekkers vergt dit erg veel van je wilskracht. Terwijl een groot deel van de Nederlanders gezond wil en probeert te eten, wordt dit dus lastig gemaakt door onze leefomgeving.

Zo weersta je de verleiding
Probeer zelf verleidelijke prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Deze tips kunnen jou helpen om de verleidingen, die er eenmaal zijn, te weerstaan:

  • Tank bij een selfservice-station zonder winkel, zo kom je niet bloot te staan aan de ongezonde snacks die hier vaak liggen. Daarbij bespaar je ook nog eens geld door bij een selfservice station te tanken. Win win dus!
  • Ga geen boodschappen doen of de deur uit met honger, hierdoor is de kans extra groot dat je in de verleiding komt impulsaankopen te doen.
  • Zorg dat je altijd een gezonde snack voor het grijpen hebt voor je moeilijke momenten: bijvoorbeeld fruit, een krentenbol of neem een stukje suikervrije kauwgom.
  • Ga niet de deur uit zonder boodschappenlijstje en houd je aan dit lijstje. Kijk niet teveel om je heen en ga recht op je doel(en) af.
  • Haal zoveel mogelijk boodschappen in één keer, hierdoor beperk je het aantal bezoeken aan de winkel(s) .
  • Laat je niet verleiden door aanbiedingen van producten die je niet van plan was te kopen. Bedenk dan: niet kopen is altijd nog goedkoper.
  • Wees je bewust van de verleidingen en doe mee aan de actie van het Voedingscentrum door op twitter en facebook foto’s te plaatsen van ongewenste voedselverleidingen met #verleidmeniet. 

Bronnen
voedingscentrum.nl
leontien.nl