Vetten zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Vetten bevatten vitamines als A, D en E, ook zijn ze een belangrijk onderdeel van cellen, hormonen, gal en het immuunsysteem. Daarnaast zijn vetten ook belangrijk voor de huid en de groei. Wist je dat de hersenen voor 60% uit vetten bestaan?

Het lichaam kan de meeste vetzuren zelf aanmaken, maar enkele niet. Deze moeten uit de voeding gehaald worden. Daarom zijn omega 3 en omega 6 vetzuren zo belangrijk voor ons!

Het is daarom verstandig om niet alle vetten te schrappen, maar verzadigde vetten te vervangen door enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetten. De World Health Organization (WHO) heeft het effect van onverzadigde vetten bestudeerd en het blijkt dat onverzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten en diabetes verlagen. Hoe hoger de inname, hoe lager het risico!

Waar zitten onverzadigde vetten in?
Van nature komen onverzadigde vetten voor in plantaardige oliën, zoals lijnzaad-, raapzaad- en zonnebloemolie, ook noten en vette vis als zalm zijn goede bronnen van onverzadigde vetten. Verder zitten ze tegenwoordig in vloeibare bak en braad, margarine en halvarine.

Ben je benieuwd hoeveel verzadigde vetten jouw voeding bevat en welke producten je kunt vervangen door een product met een gezondere vetsamenstelling? Dan kun je terecht bij de site www.kiesgezondvet.nl. Hier zie je in een oogopslag wat jouw voeding bevat en krijg je meteen advies!

Bronnen:
Kiesgezondvet.nl
who.int