Balans in leefstijl

In sommige gevallen kan het de oplossing zijn, maar meestal is het verstandig om eerst te kijken hoe je door middel van het aanpassen van je leefstijl winst kan behalen. Dat zit namelijk zo: klachten als vermoeidheid, spierkrampen kúnnen een symptoom zijn van een ernstig vitaminetekort. Maar meestal is er sprake van een andere oorzaak. Neem jij een pilletje voor meer energie? Kijk dan éérst eens kritisch of je ook wel gezond eet, voldoende ontspanning inplant en dat je er voor zorgt dat je 7-9 uur nachtrust behaalt. Het is namelijk zo dat de meeste mensen geen tekorten oplopen nodig als ze in ieder geval gezond eten en voldoende variëren. Op het moment dat jij een supplement gaat gebruiken, maar de echte oorzaak niet aanpakt dan is de kans groot dat je ook niet het gewenste resultaat gaat bereiken.

 

Overdaad schaadt

Naast het feit dat je niet het resultaat bereikt wat je graag wilt, bestaat ook de kans dat je teveel aan bepaalde vitamine of mineralen binnenkrijgt. Van sommige vitamines of mineralen kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Onder andere voor de vitamines A, D, B6 en voedingsstoffen als calcium, magnesium en zink is dit het geval. Het meest verstandige is, als je een supplement neemt, om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te controleren. De ADH staat op het etiket vermeld in percentages. Een percentage boven de 100% betekent dat er meer in zit dan de ADH. Het is verstandig om niet (flink) boven de 100% te nemen. Let hier vooral ook op als je meerdere supplementen neemt waar dezelfde voedingsstoffen in zitten!

 

Wanneer dan wel?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij het wel verstandig is om een een supplement te gebruiken. Let ook nu op: val je binnen 1 van deze groepen volwassenen, dan is het ook nog steeds belangrijk dat je naast het nemen van een supplement gezond en volwaardig blijft eten en ook let op je algehele gezonde leefstijl.

  • Multivitamine: Mensen die een extreem afvaldieet volgen (en niet volwaardig eten) of na een maagverkleining
  • B12: Veganisten wordt aangeraden om extra vitamine B12 te slikken.
  • B11/foliumzuur: Vrouwen met een zwangerschapswens of in de eerste 8 weken van de zwangerschap
  • Vitamine D: Mannen tot 70 jaar en vrouwen tot 50 jaar met een donkere of getinte huid of die niet voldoende buiten komen of een hoofddoek/sluier dragen, mannen boven de 70 jaar en vrouwen boven de 50 jaar en zwangere vrouwen.


Het gebruik van voedingssupplementen is zeker niet altijd onverstandig, maar kijk wel kritisch naar wat je neemt én waarvoor je het neemt. Een supplement is mogelijk een tijdelijke oplossing, maar je pakt vaak niet het probleem bij de oorzaak aan of je krijgt teveel binnen.

 

Bron: www.voedingscentrum.nl,  www.voedingscentrum.nl - factsheet