Een tekort aan eiwit in de voeding kan leiden tot afbraak van spierweefsel. Vooral als het lichaam minder energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Op de lange termijn kan het leiden tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand. Voor gezonde volwassenen zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat veel eiwit schadelijk is. Uit voorzorg wordt er wel een bovengrens aangehouden van 2 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Aanbevolen hoeveelheid eiwit
De precieze behoefte aan eiwit hangt af van het lichaamsgewicht, leeftijd en omstandigheden zoals sportactiviteiten. Het advies is om dagelijks minimaal 60 gram eiwit binnen te krijgen. Tussen de 70 tot 80 gram heeft de voorkeur. 

Eiwitbronnen
Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Brood, granen (zoals rijst en pasta), peulvruchten (zoals bonen en linzen), noten en paddenstoelen zijn plantaardige bronnen van eiwit. Vlees, vis, gevogelte, melk(producten), kaas, en eieren zijn dierlijke bronnen. Door volop te kiezen voor deze producten krijg je ruim voldoende eiwitten binnen.