In 2010 gaven we gezamenlijk ruim 3 miljard euro uit aan groenten en fruit. Dit komt neer op 408 euro per huishouden en 182 euro per persoon. Hiervan wordt ruim 60% besteed aan fruit.

We baseren onze aankoop vaak op het uiterlijk van groente en fruit. Al zegt het lang niet alles over de kwaliteit. Helaas is het meestal niet mogelijk om producten in de winkel te proeven. Een aantal tips hoe je kwaliteit kunt herkennen:

- Kijk: beschadigingen in de schil maken groente en fruit extra vatbaar voor micro-organismen die bederf veroorzaken. Bruine en beurse plekken kunnen erop wijzen dat het rottingsproces al is begonnen.

- Ruik: vruchten die lekker ruiken hebben meestal meer smaak dan vruchten met minder of geen geur. 

- Voel: zodra fruit zeer zacht is, gaat de kwaliteit snel achteruit. Vruchten, zoals sinaasappels, die zwaar aanvoelen zijn meestal sappiger. 

- Volg de seizoenen: producten die buiten het seizoen gegeten worden smaken vaak minder goed, kies daarom voor seizoensproducten.

Bron:
Consumentenbond. (2012, juli/aug.). Naar de groenteboer, markt of supermarkt? Consumentengids, pp. 82-86.