Het hebben van plezier in je werk is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch is dit één van de belangrijkste redenen om naar je werk te gaan en bij je huidige baan te blijven. Uit een onderzoek van Tempo-Team blijkt zelfs dat driekwart van werkend Nederland kiest voor elke dag met plezier naar het werk gaan, dan voor het krijgen van een hoger salaris. Daarnaast is het hebben van werkplezier een positieve factor op je gezondheid!

Genoeg reden om zowel je eigen werkplezier als het werkplezier van je collega’s te vergroten!

 

Zo vergroot je je eigen werkplezier:

  • Zorg goed voor jezelf. Op het moment dat je weinig slaapt, beweegt of ontspant is het lastiger om positief te zijn en (werk)plezier te ervaren. Met frisse energie ben je meer productief op je werk en kan je makkelijker je werkzaamheden afronden.
  • Beperk je werkstress. Dit kan onder andere door voldoende ontspanning in te plannen, maar ook door bepaalde taken op je werk te delegeren en ‘stille werkuren’ in te plannen. Tijdens deze werkuren zet je meldingen van je mobiel en mail uit en plan je geen vergaderingen in.
  • Zoek een organisatie die aansluit bij jouw persoonlijke kernwaardes. Vind je het belangrijk dat je ruimte krijgt voor persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid of verantwoordelijkheid? Zorg dan dat je organisatie en je baan hierbij aansluiten.
  • Benoem niet alleen de minder leuke punten van je werk, maar ook juist de punten die voor jou het werk leuk maken. Door elke dag even kort een paar punten te benoemen zul je merken dat je meer plezier ervaart.
  • Geef jezelf een doel of deadline (die haalbaar is!). Het behalen van doelen is een boost voor je zelfvertrouwen en gevoel dat je ook echt een bijdrage levert. Dit geeft energie!

 

Zo vergroot je het werkplezier van je collega’s:

  • Betrek collega’s actief bij gezamenlijke opdrachten door actief naar ze te luisteren en hun input aan te nemen en te waarderen.
  • Heb je werk wat je wil delegeren? Kijk welke medewerker dit goed kan en wil oppakken. Door iemand werkzaamheden te geven die aansluiten bij hem/haar haalt diegene meer plezier uit het werk. Naast passende werkzaamheden is het geven van verantwoordelijkheden (en jouw vertrouwen) ook een hele belangrijke! Hiermee laat je zien dat hij/zij van waarde is.
  • Toon waardering voor je collega als persoon en voor het werk wat ze leveren. Een compliment doet iedereen goed!
  • Maak doelen of uitdagingen met je collega’s. Een speelse competitie houdt niet alleen jullie werkprestatie hoog, maar verbetert ook het persoonlijke contact tussen jou en je collega’s. Daag elkaar op een leuke manier uit.

 

Bron: www.psychologiemagazine.nlwww.arboned.nlwww.reiswerk.nl