Check de voorraadkast en koelkast voordat je boodschappen gaat doen
Kom je ook wel eens terug met een pak macaroni terwijl er nog een onaangebroken pak in de kast stond? Check voordat je boodschappen gaat doen nog even wat je nog hebt staan, zowel in je voorraadkast als in de koelkast. Zo zorg je er voor dat je niet iets koopt wat je al hebt.

Plan je maaltijden
Verspilling kun je goed tegengaan door je maaltijden van te voren te plannen. Zo kun je gericht boodschappen doen en ook de groente en fruit die je nog hebt liggen, opmaken. Hiermee voorkom je dat je te veel bederfelijke spullen koopt die je aan het eind van de week weg moet gooien.

Koop niet meer dan je nodig hebt
Aanbiedingen zijn verleidelijk maar heb je het nodig en kun je het opmaken voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is? Wanneer het om vlees of vis gaat kan een grootverpakking je wel helpen om een voorraad te maken, door het in de vriezer te bewaren, en de kosten te drukken.

Maak gebruik van de vriezer
Nog een restje over? Een grootverpakking kip gekocht wat niet in 1x op gaat? Een portie soep over? De vriezer is je vriend, door restjes in te vriezen verspil je minder. Is het niet genoeg voor 1 maaltijd? ‘Verzamel' dan meerdere restjes zodat je deze kunt combineren in een maaltijd.

Verwerk het in een volgende maaltijd
Toch nog iets over wat op het punt staat om weggegooid te worden? Verwerk het dan in een volgende maaltijd. Van rijst of pasta kun je de volgende dag een lekkere maaltijdsalade maken voor de lunch. Groente die er niet meer zo vers uitziet? Dit kun je nog prima gebruiken voor een soep. Overgebleven rijst of pasta kunnen trouwens ook omgetoverd worden in een maaltijdsoep. En maak van overgebleven fruit eens een lekkere smoothie of toetje.

Bron:
Gezondheidsnet.nl
Voedingnu.nl