Van kunstmatige zoetstoffen kun je diabetes krijgen
Niet waar. Dit is niet aangetoond. Een recent onderzoek beweerde dat de zoetstoffen aspartaam, sacharine en sucralose de kans op diabetes type 2 zouden verhogen. Maar de muizen die in het onderzoek zijn gebruikt kregen onmogelijke hoge hoeveelheden zoetstoffen toegediend. Daarbij heeft een hele kleine groep mensen aan dit onderzoek meegedaan waardoor de uitkomsten niet representatief zijn.

Aspartaam (o.a. in veel light frisdranken) is kankerverwekkend
Niet waar. Aspartaam zou kankerverwekkend zijn, echter de onderzoeken die dit aan zouden tonen zijn niet zorgvuldig uitgevoerd. Zo kwam uit een onderzoek met ratten naar voren dat deze ratten na inname van veel aspartaam blaaskanker kregen. Maar wat bleek? De ratten waren al ziek voordat ze werden ingezet voor het onderzoek. Uit veel andere onderzoeken die volgden is gebleken dat zoetstoffen niet kankerverwekkend zijn. Aspartaam is dus een veilige zoetstof. Voor elke zoetstof is een ADI ingesteld, een aanvaardbare dagelijkse inname. Deze aanvaardbare dagelijks inname kan bijna niet worden overschreden, zelfs niet wanneer je veel light dranken drinkt. Het is echter wel af te raden veel light frisdrank te drinken omdat het zuur dat in (frisdrank zit slecht voor je tanden is. Water heeft daarom de voorkeur, maar af en toe een glas light drank kan geen kwaad.

Stevia is veiliger dan aspartaam omdat het een natuurlijke stof is
Niet waar. Beide stoffen zijn even veilig. Omdat stevia uit een plant wordt gewonnen en dus een natuurlijke stof is denken mensen soms dat dit beter is dan kunstmatige zoetstoffen. Alle zoetstoffen die in voeding/dranken worden gebruikt zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid voordat ze op de markt zijn gebracht. Daarbij komen er in de natuur ook giftige stoffen voor. Zo zal niemand een glaasje slangengif durven te nuttigen onder het mom van ‘maar het is wel natuurlijk’. Kortom dat iets ‘natuurlijk’ is en niet is ‘gesynthetiseerd’ zegt weinig over de veiligheid van een stof.

Light frisdrank maakt dik
Niet waar. Ook deze mag direct naar het land der fabelen toe. Hoewel het aantal mensen met overgewicht sinds de introductie van light frisdranken is toegenomen heeft dit geen verband met elkaar. Veel light frisdranken bevatten vaak geen of nauwelijks calorieën en zullen daarom niet snel dik maken! Ook het idee dat zoetstof in het lichaam alsnog omgezet zou worden in suiker is niet waar. Zo is aspartaam bijvoorbeeld een eiwit die in de darmen wordt afgebroken. Mensen met overgewicht drinken wel vaker light frisdrank dan mensen met een normaal gewicht. Minder goede onderzoeken zeggen dat de onderzochte groep overgewicht heeft door de light producten maar meestal is het andersom en gebruiken mensen met overgewicht meer light producten omdat zij op hun gewicht willen letten.

Bron:
Voedingscentrum.nl
Cancer.gov