Waarom is zout essentieel?
Het zout dat wij gebruiken, keukenzout, is opgebouwd uit twee mineralen: chloor en natrium. Hebben we het over zout en of dit goed of slecht is, dan hebben we het meestal over de effecten van natrium. Natrium speelt namelijk een belangrijk rol, in samenwerking met onder andere kalium en chloride, in het regelen van de vochtbalans in het lichaam en een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Ons hart is bijvoorbeeld een grote spier die goed moet kunnen blijven werken.

Natrium en zout zijn niet hetzelfde
Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. Op een etiket staat de hoeveelheid natrium aangeduid maar dit is minder dan de hoeveelheid zout. 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Het advies is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Dat is vergelijkbaar met 2,4 gram natrium.

Zout, waar zit het in?
80% van het zout dat wij binnenkrijgen wordt door fabrikanten toegevoegd aan producten. Als smaakmaker maar ook om producten langer houdbaar te maken of om ze een betere structuur te geven. Zo wordt het toegevoegd aan vleeswaren, vis, kaas en gefermenteerde groente als zuurkool, brood, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, soepen, sauzen, groente in pot en hartige snacks maar ook in producten als roomijs, koekjes of gebak. De overige 20% voegen wij zelf toe aan ons eten.

Nadelen van te veel zout/natrium
Je lichaam is altijd op zoek naar een balans om zo goed te kunnen werken. Wanneer je in verhouding veel natrium binnenkrijgt, zal je lichaam meer vocht vasthouden om het natriumgehalte in het bloed omlaag te krijgen. Vaak merk je dit ook als je te zout gegeten hebt, je krijgt dan dorst. Als je te zout gegeten hebt kun je vocht vasthouden in enkels of benen (oedeem) of een hoge bloeddruk krijgen.

Hoge bloeddruk
Te veel zout eten kan de bloeddruk verhogen omdat het lichaam vocht vasthoudt. Hierdoor neemt de hoeveelheid bloed in het lichaam toe waardoor er meer druk op de vaatwanden komt te staan. Door deze druk kan er schade aan de vaatwanden ontstaan en neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Zout kan de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk maar dit is niet altijd het geval. Mensen die gevoelig zijn voor zout krijgen na het eten van zout inderdaad direct een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk komt vaak voor bij mensen met overgewicht, effectiever is het dan om af te vallen om zo de bloeddruk te verlagen.

Tips om minder zout te gebruiken
Hoe zout je eet, is een aangeleerde smaak. Hoe zouter je eet hoe meer je hier aan went en des te flauwer lijkt al het eten met minder of geen zout. Ook hier kun je aan wennen. Wil je minder zout gebruiken dan kun je dit in stapjes afbouwen zonder dat alles ineens smaakloos en flauw lijkt. Gebruik minder kant-en-klaar producten als sauzen, soep, maggi en ketjap en maak eens je eigen pastasaus.

  • Kaas, brood, vleeswaren, kruidenmixen en groente in pot of blik zijn er tegenwoordig ook in een variant met minder (of geen) zout.
  • Maak gebruik van JOZO Bewust enLoSalt in plaats van gewone keukenzout. Hier zit aanzienlijk minder natrium in.
  • Gebruik tijdens het koken:
    • kruiden zoals: peterselie, bieslook, bladselderij, basilicum, dille, bonenkruid, tijm, koriander, rozemarijn enzovoort (vers, diepgevroren of gedroogd)
    • ongemengde specerijen zoals (chili)peper, paprikapoeder, gember, komijn, koriander, kruidnagel, piment etc.
    • kruidenmengsels zonder zout
    • een gefruit uitje, verse knoflook, verse gember, verse chilipepers
    • citroen- of sinaasappelsap, azijn, mosterdpoeder
    • maanzaad, pijnboompitten, sesamzaadjes

 

Bronnen:
Jozo.nl
Voedingscentrum.nl
MyDailyLifestyle.nl