Bloem of volkorenmeel?
Voor brood wordt bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan gebruikt. Bloem is het vermalen binnenste deel van de graankorrel. Voor volkorenmeel wordt de héle korrel vermalen. Het grootste deel van de vezels, vitamines en mineralen van een graankorrel zitten in de kiem en de zemel: het buitenste laagje.

Ter vergelijking een aantal broodsoorten op een rij:

  • Witbrood is gemaakt van bloem. De zemelen en de kiem zijn hierin niet verwerkt. Witbrood heeft daarom minder voedingswaarde dan bruin- of volkorenbrood.

  • Bruinbrood of tarwebrood is een combinatie van witbrood en volkorenbrood. Het wordt gemaakt van bloem en volkorenmeel. Daardoor bevat bruinbrood meer voedingsstoffen dan witbrood.

  • Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Bijvoorbeeld van tarwe en maïs of gerst en rogge. De voedingswaarde van meergranenbroden kan erg verschillen. Sommige meergranenbroden hebben namelijk bloem als basis en andere 100% volkorenmeel.

  • Volkorenbrood wordt volledig gemaakt met het meel van de hele graankorrel: 100% volkorenmeel. Hierin zitten dus ook al die waardevolle voedingsstoffen uit de kiem en de zemel. Dat maakt volkorenbrood tot een bijzonder gezond brood.

Bron:
volkorenisaltijdgoed.nl