Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland, dagelijks eist het 14 levens. Gelukkig wordt deze ziekte steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt dankzij het bevolkingsonderzoek darmkanker (vanaf 55 jaar). Zelf alert zijn is erg belangrijk. Darmkanker is namelijk ook één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor op tijd ontdekt wordt. Onderstaande signalen kunnen wijzen op darmkanker maar ook op andere ziekten en aandoeningen. Wanneer een of meerdere signalen al twee weken of langer aanhouden, dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

Wijzigingen in je ontlastingspatroon
Is je ontlastingspatroon veranderd zonder aantoonbare oorzaak? Heb jij bijvoorbeeld last van aanhoudende obstipatie, diarree of is de frequentie veranderd? Dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Dit is een van de signalen van darmkanker.

Aandrang voelen maar er komt niets
Ga je naar de wc met aandrang maar is het loos alarm? Ook dit kan wijzen op darmkanker, wanneer er bijvoorbeeld een tumor in de buurt van de anus zit kan dit het gevoel van aandrang geven. 

Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in je buik
Denk hierbij aan krampen, een opgeblazen gevoel of pijn. Dit kan door je darmen komen, maar het kan ook een andere reden hebben.

Verminderde eetlust
Meerdere aandoeningen en ziekten kunnen een verminderde eetlust geven, heb je hier zonder aantoonbare verklaring al twee weken of langer last van? Dan wordt het tijd om eens een bezoek te brengen aan de huisarts.

Gewichtsverlies
Wanneer je gewicht verliest zonder dat hier een aanwijsbare oorzaak voor is, dan kan dit een signaal zijn van darmkanker. Door de kanker kunnen veranderingen in je spijsvertering ontstaan waardoor je gewicht kunt verliezen.

Aanhoudende vermoeidheid
Vermoeidheid kan door darmkanker, maar ook door andere ziekten of onschuldige aandoeningen, zoals een vitamine tekort, veroorzaakt worden. Bij langdurige vermoeidheid is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

Bloed of slijm in de ontlasting
Bloed in de ontlasting kan duiden op darmkanker. Ook aambeien of een darmontsteking kunnen voor bloed in de ontlasting zorgen. Ga bij bloed in de ontlasting altijd voor de zekerheid naar de huisarts.  Na het eten van bietjes kan je ontlasting ook rood gekleurd zijn, dit is geen bloed.

Bron:
mlds.nl