Vezels zijn bepaalde stoffen van plantaardige celwanden. Ze zorgen voor stevigheid en vorm van een plant. In de darm van de mens worden ze niet verteerd, maar vervullen toch een belangrijke functie. Vezels leveren geen voedingsstoffen en nauwelijks calorieën. Men denkt dat vezels ook een positieve invloed hebben op het voorkomen van kanker in de darm. Maar daar is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.

Vezels komen voornamelijk voor in brood, groente en fruit. Op een dag heb je ongeveer 30-40 gram vezels nodig. Belangrijk is dat je daarbij voldoende drinkt, zodat de vezels het vocht op kunnen nemen. Dat zorgt voor een betere werking. Wees voorzichtig met vezelpreparaten, doe dit altijd in overleg met je huisarts of dietist.

Enkele tips:

 • Eet volkoren producten
  Probeer zo veel mogelijk te kiezen voor volkoren producten. Pasta is ook te verkrijgen in de volkoren variant en bevat dan net zoveel vezels als aardappelen. Eet volkoren brood in plaats van wit brood.
 • Eet vers fruit
  Iedereen weet dat fruit gezond is, het meeste fruit bevat veel vezels. Probeer tenminste 2 porties fruit per dag te eten.
 • Eet groenten bij iedere maaltijd
  Groenten zijn een uitstekende bron voor vezels. En neem ook regelmatig groente bij de lunch (rauwkost, salade of tomaatje/komkommer op brood). Zorg dat je 200 gram groenten per dag binnen krijgt.
 • Gedroogd fruit en noten
  Gedroogd fruit en noten bevatten veel vezels. Noten zijn wel calorierijk, dus neem er niet teveel van

Wil je weten hoeveel vezels er precies in bepaalde producten zitten. Het voedingscentrum heeft een goede lijst gemaakt van alle producten en de hoeveelheid vezels. Klik hier

Ben je benieuwd of je voldoende vezels eet, dan kun je de volgende test van de MaagLeverDarmstichting doen:

http://www.vezeltest.nl/