Brood of toch cake

We noemen het brood, maar het heeft meer weg van cake. Het is een beslag dat niet gekneed of gerezen hoeft te worden, zoals deeg bij brood. Vroeger noemde men het cake, totdat ze hetzelfde meel gingen gebruiken dat ook in brood werd verwerkt. Dit verschil maakte dat ze het bananenbrood gingen noemen. Deze naam is in de loop van de tijd blijven hangen en gebruiken we daarom nu nog. Dat komt nu ook wel weer heel goed uit binnen de marketingwereld, want brood klinkt veel gezonder dan cake.

Bananenbrood heeft de stempel ‘gezond’ gekregen, omdat je geen suiker hoef te gebruiken. De rijpe bananen zorgen voor de zoete smaak. Daarnaast wordt er vaak gebruikt gemaakt van een (volkoren)meel in plaats van bloem. Beide wisselingen zorgen ervoor dat er meer vezels, vitamines en mineralen inzit dan in een reguliere cake. Dat klinkt inderdaad een stuk gezonder, maar er zit een addertje onder het gras.

 

Natuurlijke vervangers

Er zijn tientallen, misschien wel honderden verschillende soorten bananenbroodrecepten te vinden. Allemaal met verschillende ingrediënten en bereidingswijze. De één vervangt kristalsuiker voor palmsuiker of fruitsuikers. Het bevat inderdaad meer voedingstoffen, maar je lichaam maakt geen onderscheid tussen de suikers en het aantal calorieën blijft gelijk. 
De ander voegt geen suiker naast de bananen toe, maar wel 125 gram roomboter als smaakmaker. Ook dát past niet in de richtlijnen voor een gezond tussendoortje.

 

Geen bananenbrood elke dag als ontbijt

Ondanks dat alle recepten verschillen, passen de meeste bananenbroden niets als basisproduct binnen een gezond voedingspatroon. Het is geen 1 op 1 vervanging voor brood of fruit. Ook als je de boter of suikervervanger weglaat, zit het vaak hoger in calorieën of bevat het minder vezels. De meest simpele bananenbrood bestaat alleen uit volkorenmeel, bananen, eieren en bakpoeder. Van alle recepten, is dit de meest gezonde variant. Het is hiermee een gezondere alternatief voor bijvoorbeeld een plak cake of een luxe koek. En hiervoor geldt: geniet ervan, maar wel met mate!

 

Bron: foodsisters.nl