We hebben onze telefoon vaak de hele dag bij ons. Heel handig als je goed bereikbaar moet zijn, maar een enorme afleiding tijdens je werk of als je écht even wilt ontspannen. Ongemerkt besteden we veel meer tijd dan we denken aan onder andere sociale media. Met een simpele functie op je telefoon krijg je weer grip op je telefoongebruik. Hoe? Dat leggen wij hier uit!

 

Tijdslimiet per app

Bij de meeste telefoons kan je via je instellingen een tijdslimiet per app per dag aanmaken. Als je op  je tijdslimiet zit, krijg je een melding. De meeste telefoonmerken geven je de optie om je tijdlimiet eenmalig met 15 minuten te verlengen (als het noodzakelijk is) of om de melding ‘accepteren’ en de toegang tot die app te blokkeren tot middernacht. Natuurlijk kan je altijd handmatig het limiet aanpassen of deactiveren.

 

Zo stel je je limiet in bij de 3 bekende telefoonmerken

  • Iphone: Ga naar ‘instelling’ / ‘schermtijd’ / ‘applimieten’ / ‘voeg limiet toe’.
  • Samsung: Ga naar ‘instellingen’ / ‘Digitaal toezicht en ouderlijk welzijn’ / tik op het diagram / ‘timer instellen’ voor de app die je wilt beperken.
  • Huawai: Ga naar ‘instellingen’ / ‘digitale balans’ / ‘starten’ / ‘ik’ / ‘appbeperkingen’.

 

Het bewust verminderen van je schermtijd helpt niet alleen om je beter te focussen, maar je houdt ook tijd over. Tijd om écht te ontspannen, door bijvoorbeeld het lezen van een boek, in gesprek te gaan met iemand of tijd aan je hobby te besteden.