Wat is brainfog - ofwel hersenmist?

Er is nog geen eenduidige omschrijving, maar vaak worden de volgende symptomen benoemd: traag denken, moeite met focussen en concentreren, vergeetachtig, warrige gedachten, hoofdpijn en moeite met communiceren. De term ‘mist’ wordt vaak gebruikt om een algeheel gevoel van verdoving te beschrijven.

Ondanks dat er nog geen exacte oorzaak van de hersenmist is, is het een veelvoorkomende klacht bij mensen die mentaal vermoeid zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor bij veel stress, een burn-out, slaaptekort, maar ook bij mensen met AD(H)D, autisme en het chronische vermoeidheidssyndroom. Tevens is het een van de meest voorkomende klachten van mensen die besmet zijn geweest met het Coronavirus.

 

Wat kan je eraan doen?

Hersenmist gaat vaak gepaard met mentale vermoeidheid. Het beste is daarom om niet alleen de klacht aan te pakken, maar ook de veroorzaker. Een goeie planning kan je hierbij helpen. Het maakt je hoofd vrij. Maak in je planning bewust tijd vrij om mentaal weer op te laden. Denk bijvoorbeeld aan een korte meditatie, een wandeling door het bos, een compliment krijgen, je hobby uitvoeren, bijkletsen met een goede vriend of vriendin of soms iets voor een ander doen.


Probeer een aantal keer per week, het liefst elke dag een moment voor jezelf in te plannen. Wat geeft jou energie en waar laadt jouw batterij weer van op?


Bron: www.huisartsnu.bewww.ncbi.nlmwww.frontiersin.org