Gezond gewicht: we do(n’t) care

Eerder werd al bekend dat mensen met overgewicht een minder goed functionerend immuunsysteem hebben. Dit komt simpel gezegd doordat vetcellen stoffen aanmaken die ontstekingen kunnen veroorzaken. Als deze milde ontstekingen (die je niet hoeft te merken) lang genoeg duren, kan je immuunsysteem minder weerstand bieden tegen andere bacteriën en virussen. Met name vetcellen rondom je buik en organen zijn de grootste boosdoeners. Daarbij vermindert je immuunsysteem ook als je veel zit, weinig beweegt, ongezond eet, rookt of minder dan 7 uur per nacht slaapt.

En laten we dat juist nu allemaal massaal zijn gaan doen het afgelopen jaar. Volgens de Wetenschappelijke notitie uit mei 2020 uitgevoerd door Lifestyle4Health, onder 90.000 Nederlanders, blijkt dat 53% (veel) minder beweegt, 28% meer rookt, 33% meer angstig, somber, gestrest of eenzaam is en 20% meer slaapproblemen ervaart.

Waar kan jij winst behalen?

Wat zou jij kunnen verbeteren om beter voor jezelf te zorgen?

  • Voeding: Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is goed voor je gezondheid en je weerstand. Denk hierbij aan eenmaal per week een vette vis, 2 stuks fruit en minimaal 250 gram groente per dag, vezels uit volkorenproducten en vitamines als A, C en E.
  • Beweging: Fysieke training helpt bij de afweer voor bacteriën en virussen, en beperkt de veroudering/vertraging van het immuunsysteem. Dit geldt ook voor matige intensieve beweging als flink door wandelen.
  • Roken: geeft een ontsteking van je longen met als gevolg een verminderde werking van je immuunsysteem. En wist je dat roken de belangrijkste factor is voor de verslechtering van de Covid-19-uitkomsten is?
  • Slaap en ontspanning: Een goede slaap en geen langdurige stress zijn essentieel voor een goed werkend immuunsysteem en het vermindert je infectiegevoeligheid.

Weet je wat het mooie is? Een leefstijlverbetering geeft al na enkele weken een direct positief effect op je immuunsysteem! Dus wacht niet langer en pak je leefstijl aan!

 
Bron:
www.leefstijlencorona.nl
www.leefstijlencorona.nl