Een compliment geven

Het is niet voor iedereen van zelfsprekend om een compliment uit te delen. Volgens de website van Nationale complimentendag zijn deze tips het beste voor een goed compliment:

 

  • Zorg ervoor dat een compliment oprecht is.
  • Geef je compliment altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee maak je je compliment persoonlijk. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij die patiënt gerust wist te stellen.’
  • Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan jouw collega komt beter aan, dat een compliment aan je hele team.
  • Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede collega bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede collega maakt.
  • Kies het juiste moment. Houd iemand er niet van om in het middelpunt van belangstelling te staan? Geef dan je compliment persoonlijk, of schrijf het in een kaart die je verstuurd.
  • Houd het klein en simpel. Als je overdrijft komt het vaak niet aan. Juist een klein compliment laat zien dat je aandacht hebt voor wat iemand écht doet.

 

                    Waar ligt voor jou de uitdaging vandaag?

 

Compliment ontvangen

Niet alleen een compliment geven kan heel lastig zijn. Ook het ontvangen van een compliment kan ongemakkelijk aanvoelen. Herken jij jezelf in antwoorden als: “Ja, vond je het goed gaan? Ik ging aan het einde de mist in en ik ben dit helemaal vergeten te vertellen.” Of: “Oh, het komt gewoon uit de uitverkoop hoor!”

Hiermee doe je het compliment te niet. Durf een compliment te accepteren en te ontvangen met “dank je wel” of: “wat leuk dat je dat zegt. Dat doet mij goed.”

 

Bron: www.nationalecomplimentendag.nl