De vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood

Vanaf 1 juli 2022 moet elk brood worden aangeduid met wit, bruin of volkoren. De benaming heeft te maken met het gebruikte bestandsdeel van de graankorrel (bloem, meel of volkorenmeel). Het gaat dus niet alleen om de kleur van het brood, maar om het bestandsdeel. De benaming geldt voor alle soorten brood zoals kleinbrood, stokbrood, suikerbrood, pita, vruchtenbrood e.d.

 

Wat betekend de benaming?

  • Volkorenbrood: het brood moet volledig gemaakt zijn van volkorenmeel. Dit houdt in dat de volledige graankorrel is verwerkt in het meel en het dus vezelrijk is.
  • Bruinbrood: het brood is gemaakt met als voornaamste meelbestandsdeel (volkoren)meel en de zemelen moeten met het oog zichtbaar zijn. Er zitten dus vaak minder vezels in dan volkorenbrood.
  • Witbrood: het brood is heeft als basis meelbestandsdeel bloem en de zemelen zijn met het oog niet zichtbaar.

 

Tarwe-, spelt-, haver- of meergranenbrood

Voorheen mocht brood ‘speltbrood’ worden genoemd als er minimaal 5% spelt verwerkt was in het brood. Vanaf 1 juli is de wetgeving dat bij broden met één graansoort als hoofdingrediënt, zoals spelt, minimaal 98% spelt moet bevatten. Bij een combinatie van graansoorten moet het graan wat het meest aanwezig is, als eerste worden genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een tarwespeltbrood. Als de samenstelling niet voldoet aan de eisen en dus niet de officiële benaming mag hebben, dan mag dit op de verpakking worden benoemd als “brood met …”. Let dus goed op wat er op de verpakking staat.

Is het brood gemaakt van een 3 verschillende soorten granen, bijvoorbeeld tarwe, rogge en gerst, dan mag het een ‘meergranenbrood’ heten. Bij een meergranenbrood hoeven dus niet alle soorten granen in de benaming worden gebruikt. Let op: de term ‘meergranenbrood’ zegt niets over het meelbestandsdeel wat er wat gebruikt en kan dus alsnog weinig vezels bevatten. Het brood kan er vezelrijk uitzien, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn.

 

Kies voor vezels

Brood past binnen een gezonde leefstijl. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan voor een volkorenbrood. Twijfel je toch nog of jou broodkeuze de beste is? Controleer dan voor de zekerheid het etiket. Kies voor een brood waar minimaal 6 gram vezels per 100 gram product in zitten. Op die manier weet je zeker dat jouw brood voldoende vezels bevat.

 

Bron: www.brood.netsonneveld.com