Het ministerie van VWS is de campagne ‘Dranquilo’ gestart om onder andere meer bewustzijn te creëren met betrekking tot de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Het drinken van een alcoholische drank is de normaalste zaak van de wereld in Nederland. Maar uit onderzoek blijkt dat nog teveel Nederlanders de gevolgen van alcoholgebruik onderschatten. Sta jij wel eens stil bij de gevolgen van (overmatig) alcohol?

 

                    

 

Dranquilo

Zoals de Rijksoverheid het benoemt op de website: “De term dranquilo komt van het Spaanse woord ‘tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. Als je geen alcohol drinkt, kun je dat aangeven door te zeggen: “Ik ben dranquilo.” of “Vanavond doe ik lekker dranquilo.”.

 

Wist jij dit?

Het gevolg van alcohol gebruik wordt in Nederland erg onderschat. Hieronder staan een aantal feiten en gevolgen van alcoholgebruik. De percentage achter de stelling geeft aan hoeveel procent van de onderzoeksgroep dit wist. Test je eigen kennis eens. Wist jij dat:

  • Het gebruik van overmatig alcohol het risico op borstkanker verhoogt (slechts 18% wist dit),
  • Het gebruik van overmatig alcohol het risico op dementie verhoogt (41% wist dit),
  • Het gebruik van alcohol door de man vóór de bevruchting de kans op een miskraam vergroot (slechts 24% wist dit),
  • Een fles wijn van 750ml in totaal 7,5 porties bevat (58% dacht dat dit 6 porties waren),
  • Problemen ontstaan door alcohol kost de samenleving gemiddeld 2,3 - 4,2 miljard euro per jaar. Denk hierbij aan het inzetten van hulpdiensten, kosten na verkeersongevallen en een lagere arbeidsproductiviteit (>50% wist dit niet).

 

Was jij op de hoogte van deze gevolgen of heb je het ook onderschat? Ongeacht de uitkomst, gaat het erom dat je stilstaat bij de gevolgen van je eigen alcoholinname. Het niet gebruiken van alcohol is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor de mensen om je heen.

 

                                        Wanneer doe jij dranquilo?

 

Bron: www.nrc.nlwww.rijksoverheid.nlwww.trimbos.nl