Activiteit van je hersenen tijdens je droom

Je hebt verschillende soorten slaap. Je droomt meestal in de fase ‘rem-slaap’. Tijdens deze fase gebeurd er iets bijzonders in onze hersenen. Het hersengebied dat verantwoordelijk is ordelijk en logische denken wordt tijdelijk uitgeschakeld. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor visuele, motorische, emotionele en autobiografische herinneringen worden juist actiever. De activiteit van de hersengebieden is zelfs meer dan 30% actiever dan wanneer je wakker bent.

Tijdens je droom verwerk je vaak informatie van wat je eerder hebt meegemaakt. Ongeveer 35-55% van wat je de dag ervoor hebt meegemaakt komt terug in je dromen. Doordat bepaalde hersenengebieden tijdens het dromen heel actief zijn, worden er ook nieuwe verbindingen in de hersenen aangegaan. Hierdoor droom je niet alleen wat je hebt meegemaakt, maar droom je ‘out-of-the-box’.

De creativiteit die je tijdens je dromen hebt, hebben ook effect op je creativiteit als je wakker bent. Op het moment dat je een goede nachtrust hebt gehad kan je veel creatiever denken dan na een nacht dat je slecht hebt geslapen. Je ziet bijvoorbeeld ineens een hele andere oplossing voor een probleem op het werk.

 

Dromen als therapie

Dromen helpen niet alleen bij het ‘out-of-the-box’ denken, maar verzachten ook emoties. Omdat ook het hersengebied wat verantwoordelijk is voor emotieverwerking actiever is, worden emoties en ervaringen even van elkaar losgekoppeld. De scherpte angel wordt uit de emotie gehaald. We zeggen weleens ‘tijd heelt de wonden’, maar eigenlijk is het de slaapfase waarin je droomt.

De remslaap en je droom zijn dus niet alleen stoïcijnse beschermer van je geestelijke en emotionele welbevinden. Ze zorgen ook nog eens voor het vergroten van je intelligente informatieverwerking die je creativiteit en daarmee je probleem oplossend vermogen stimuleert.

 
Bron: Walker, M. (2019). Slaap. Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen. (5de ed.). De Geus bv.