Maar liefst 20-35% van de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van onze voeding. Kortom, hier is veel winst te behalen. Maar hoe doe je dat, duurzaam eten?

Eet minder
Allereerst kan je duurzamer eten door niet meer te eten dan je nodig hebt. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor onze eigen gezondheid. Win-win situatie dus.

Koop lokaal
Koop minder milieubelastende producten die een verre reis hebben moeten afleggen. Vooral als producten ingevlogen worden levert dit een grote belasting op. Check https://groentefruit.milieucentraal.nl/ , want het kan per seizoen verschillen, denk aan blauwe bessen die uit Chili komen.

Eet vaker plantaardig
Vooral dierlijke eiwitrijke producten geven een hoge belasting. Gebruik minder vlees en maak een slimme keus als je wel dierlijke producten gebruikt. Zo geeft de switch van rundvlees naar kippenvlees al een duidelijk verschil met betrekking tot duurzaamheid. Eet maximaal 1x per week vette vis en gebruik niet meer zuivel dan nodig. Kies volop voor eiwitrijke plantaardige producten zoals peulvruchten en noten.

Eet groenten en fruit van het seizoen
Kies ruim voor aardappelen, groente, fruit en graanproducten. Deze geven een lage klimaatbelasting, watergebruik en landgebruik. Kies hierbij bij voorkeur voor producten uit het seizoen. Zo eet je nog lekker gevarieerd ook! 

Probeer verspilling tegen te gaan
In Nederland verspillen we gemiddeld 41 kg voeding per jaar per persoon. Door minder te verspillen kunnen we 14% van de uitstoot verminderen. Koop je eten en drinken op maat, vries producten als brood in, gebruik je restjes en controleer de voorraadkast voordat je boodschappen gaat doen. 

Er zijn genoeg opties om de uitstoot aan broeikasgassen en de impact op het milieu te minderen. Welke pak jij op?

Bronvermelding: Voedingscentrum