Vezels als feestmaal

Is jouw buik vaak opgeblazen, pijnlijk of heb je last van winderigheid? Dat kan komen door wat je eet. Het is mogelijk dat je gevoelig bent voor bepaald eten, zoals ui of knoflook. Het kan ook zijn dat je te weinig vezels eet. Vezels zitten vooral in volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit. Jouw darmen werken het beste wanneer je voldoende vezels eet. Voor vrouwen is dit minimaal 25 gram per dag en voor mannen minimaal 30 gram. In één volkoren boterham zit ongeveer 2,3 gram vezels. Je moet dus aardig wat eten om aan die aanbeveling te komen.

 

Is bruinbrood gezond?

Bruinbrood is vaak witbrood met een kleurtje. Let hier dus goed op bij het kiezen van jouw brood. Dit geldt ook voor stokbrood en afbakbroodjes. Op producten die volkoren zijn, staat het altijd aangegeven. Je kan ook de ingrediëntenlijst op de verpakking bekijken. Als het eerste ingrediënt ‘volkoren meel’ is, dan zit je goed. Hoe eerder iets in de lijst staat, hoe meer hiervan in het product zit.

Ga jij vaker volkoren eten?

 

Een rare kleur

Wist je dat poep ook een andere kleur zoals groen of rood kan hebben? Dit kan ook komen door wat je eet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spinazie of bieten. Het kan ook zijn dat het aan een bepaalde aandoening ligt. In dat geval heb je er vaak langere tijd last van en is een bezoek aan de huisarts verstandig.

 

Verminder klachten

Buikklachten, zoals verstopping of diarree, kunnen verminderen of verholpen worden door het eten van voldoende vezels. Wanneer je genoeg vezels eet, wordt tevens de kans kleiner dat je darmkanker, hart- en vaatziekten, een beroerte of diabetes type 2 krijgt. Het is wel van belang om genoeg vocht te drinken (1.5 - 2 liter per dag), zoals water, thee en koffie. Anders kan je juist last van verstopping krijgen en dat wil je ook niet.

 

Bronnen: www.mlds.nlwww.mlds.nlwww.voedingscentrum.nl