Oorzaken

Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen klachten verergeren maar ook onvoldoende beweging, overgewicht of roken kunnen maagklachten veroorzaken of verergeren. Brandend maagzuur, maagslijmvliesontsteking of een maagzweer kunnen ook tot klachten leiden. Wanneer je blijvende klachten hebt is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 

Klachten na een ingreep

Wanneer je na een maag verkleinende ingreep aanhoudende klachten blijft houden, dan kunnen de klachten door de operatie veroorzaakt worden. Neem dan contact op met je arts om dit te bespreken en blijf er niet te lang mee lopen. 

  • Neem de tijd en kauw goed

Neem de tijd en kauw je eten goed. In je speeksel zitten ook enzymen die je eten verteren. Door goed te kauwen meng je je voedsel met je speeksel en kan de vertering al beginnen voordat het de maag bereikt. Praten tijdens het eten kan leiden tot ongemerkt lucht inslikken, hierdoor kun je een opgeblazen gevoel krijgen en boeren.

 

  • Eet regelmatig

Regelmatig eten, zoals 3 maaltijden, zorgt voor een goede verdeling over de dag, de maag krijgt zo de tijd om het eten goed te verwerken en zo zorg je ervoor dat de porties niet te groot worden.

 

  • Eet vezels

Obstipatie kan voor een misselijk, opgeblazen en vol gevoel zorgen, de druk in de buik vergroten en brandend maagzuur verergeren. Vezels zorgen voor een goede darmwerking waardoor verstopping voorkomen kan worden en deze klachten verminderen. Vergeet niet voldoende te drinken.

 

  • Vermijd producten die klachten geven

Sommige voedingsmiddelen kunnen maagklachten veroorzaken of verergeren. Merk je bij jezelf dat dit het geval is dan is het goed om deze voedingsmiddelen te vermijden of de inname te verminderen, Citrusfruit of –sap, koolzuurhoudende dranken, alcohol, chocola en scherpe kruiden, vette voedingsmiddelen en koffie kunnen klachten geven.

 

  • Wees matig met alcohol 

Alcohol kan het slijmvlies in de maag en slokdarm irriteren, bij maagklachten kun je daarom beter alcoholische dranken laten staan.

 

  • Een gezond gewicht

Overgewicht kan de druk op de organen in de buik vergroten, waardoor je sneller last van maagklachten kunt krijgen.

 

  • Beweeg!

Lichaamsbeweging houdt de spijsvertering goed op gang en werkt ontspannen voor lichaam en geest.

 

  • Vermijd stress!

Stress heeft een negatieve invloed op de bewegingen van de maag en bevordert de zuurproductie.


Bron: Maagproblemen.info