Stoven kan met weinig vet
Bij stoven wordt het vlees eerst kort dichtgeschroeid in een klein beetje vet. Vervolgens wordt er vocht zoals water, bouillon, bier of wijn aan toegevoegd om het gerecht met de deksel op de pan 1,5 tot 2 uur verder te laten garen. Stoof je alleen groente, dan breng je deze eerst in een klein laagje water snel aan de kook waarna je het geheel met deksel op de pan laat garen. Bij stoven hoeft er dus weinig vet aan te pas komen en kun je naar wens groentes en kruiden toevoegen. Het maken van een stoofpotje is simpel en het resultaat is een lekker en gezond wintergerecht!

Zo wordt stoven een succes!
- Stoofgerechten kun je prima een dag van te voren klaarmaken. 
- Stoofpotjes kun je ook prima invriezen. Maak dus in één keer extra veel, zodat je ook gezond kunt eten op dagen dat je geen tijd of zin hebt om te koken.
- Gebruik voor het stoven een pan met een dikke bodem, hierdoor wordt de warmte goed en gelijkmatig verdeeld, zodat er niets aanbrandt
- Voor het stoven kun je ook een snelkookpan gebruiken, dit scheelt vooral in tijd. 
- Zorg dat de vloeistof die je toevoegt heet is, anders kan het vlees taai worden doordat het ‘schrikt’. 
- Door een ‘zuur’ toe te voegen wordt bindweefsel afgebroken en wordt het vlees malser. Denk hierbij aan wat mosterd, azijn, citroensap of wijn. 
- Maak qua smaakmakers vooral gebruik van kruiden en specerijen in plaats van zout. Knoflook, laurierblad, kruidnagel, rozemarijn en zwarte peper zijn zeer geschikt. 
- Voeg ook (ruim) groente toe aan je stoofpot, bijvoorbeeld  wortel, champignons, ui, pompoen en (zoete) aardappel. Deze groentesoorten kook je minder snel ‘kapot’ door de lange bereidingstijd. Uiteraard kun je ook andere groentes toevoegen maar voeg ze dan pas toe als het stoofpotje al een tijdje op het vuur staat om “bite” te houden.
- Voor een vegetarische stoofpot:  vul een pan met een klein laagje water of bouillon tot ongeveer 1 cm hoog. Voeg gesneden groente toe met een klein beetje boter of olie, zorg dat de groente net onder water staat. Breng het geheel snel aan de kook en doe de deksel op de pan. Zodra de deksel heet is, draai je het vuur laag en laat je de groente gaarstoven. 
- Is je stoofpot per ongeluk aangebrand aan de onderkant? Voeg dan geen extra vocht toe! Hierdoor verspreid je de aangebrande delen juist. Pak in dit geval een nieuwe pan met een verse laag vocht en schep het niet aangebrande deel over naar de nieuwe pan.  

Bronnen:
voedingscentrum.nl
vantolrotterdam.keurslager.nl
lekkertafelen.nl
hoedoe.nl