Geen extra zout op warme dagen

Het antwoord is: Nee. Je hoeft geen extra zout te nemen op dagen dat je veel zweet. Dit heeft met name te maken dat je waarschijnlijk al voldoende zout binnen krijgt via je voeding. Bij mensen die op warme dagen een hoge inspanning leveren, komt het wel eens voor dat ze te weinig zout in het bloed hebben. Denk bijvoorbeeld bij deelnemers van de Nijmeegse vierdaagse. Opvallend is dat een te kort aan zout in het bloed in mindere mate te maken heeft met de zoutinname.

Prof. Dr. M.B. Katan legt uit: “De oorzaak van afwijkende zoutgehaltes zit echter niet in meer of minder zout eten. Omdat het zoutgehalte van het bloed zo belangrijk is voor de hersenen wordt het door het lichaam heel precies geregeld. Je krijgt het niet gemakkelijk omhoog of omlaag door meer of minder zout te eten. Wat wel een groot effect heeft is drinken. Als je te weinig drinkt gaat het zoutgehalte in je bloed omhoog, en als je teveel drinkt wordt het zout in het bloed uitverdund.”.

Belangrijk: dit advies geldt voor mensen die naast veel zweten wel gewoon normaal eten overdag. Op dagen dat je heel weinig eet, veel zweet en heel veel water drinkt is de kans op een lagere zoutgehalte in het bloed een stuk groter.

 

Voldoende drinken

Extra zout nemen op de dagen dat je meer zweet is dus niet nodig, maar let wel op je vochtinname. Probeer dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter vocht op een dag te drinken. Als je veel hebt gezweet mag je natuurlijk meer drinken, maar dit hoeven niet direct liters meer te zijn.

 

Bron: www.mkatan.nlwww.voedingscentrum.nl